Головні події освітянського тижня 

Розмір гранту на вищу освіту визначатиме Кабмін.

Розмір гранту на навчання для здобуття вищої освіти та порядок його надання визначатиме уряд. Про це йдеться в законопроєкті, яким пропонується запровадити механізм грантів на здобуття вищої освіти.

 

Кількість вступників у магістратуру, що склали ЗНО, зросла втричі.

Вступні іспити у виді єдиного вступного іспиту цьогоріч складали понад 84 тисячі абітурієнтів. Зростання кількості учасників ЄВІ відбулося через зміни в Умовах прийому до вишів.

 

Студентів-бюджетників працевлаштує держава.

Міносвіти пропонує законодавчо закріпити обов’язок студента, який навчається на бюджетній формі навчання, укласти договір про працевлаштування у випадку надходження пропозиції від роботодавця.

 

Студенти-контрактники зможуть регулювати терміни навчання.

Студенти зможуть самостійно визначати, за який час вони хочуть пройти навчання. Відповідна новація міститься у законопроекті щодо розвитку освітніх траєкторій, що схвалений урядом.

 

Заочну форму навчання планують замінити дистанційною.

У міністерстві освіти мають намір впровадити дистанційну форму навчання замість заочної та вечірньої вже з 2024 року. Відповідна норма міститься у законопроекті, що схвалений Кабінетом Міністрів.

 

МОН пропонує фінансувати виші через систему грантів.

У відомстві зазначають, що в Україні на часі є запровадження моделі співфінансування здобуття освіти, за якою вона оплачується частково державою, і частково фізичними або юридичними особами.

 

В Україні зростає кількість студентів коледжів.

Цього навчального року ступінь фахового молодшого бакалавра у закладах фахової передвищої освіти здобуває понад 371 тисяча осіб. Минулого року кількість студентів у коледжах становила понад 307 тисяч осіб.

 

В уряді прогнозують збільшення кількості ІТ-спеціалістів.

За словами віцепремєр-міністра Михайла Федорова, реформа освіти допоможе збільшити кількість кваліфікованих ІТ-спеціалістів. Зокрема, студентам буде легше поєднувати роботу з навчанням.

 

У Вінниці закривають школи через спалах гепатиту.

Школярі Вінниці розпочнуть навчання після канікул у дистанційному форматі через зростання кількості випадків захворювання на гепатит A. Навчання відбуватиметься онлайн-форматі до покращення ситуації.