Сховища та підвезення школярів – це важливо. Але найголовніше – перемога!

У Романові якраз напередодні професійного свята освітян відбулася справді важлива розмова з приводу складнощів організації навчального процесу у стінах Романівського ліцею № 1. Якраз у стінах цього навчального закладу вміщаються далеко не всі ліцеїсти. Хоча навчання організоване у дві зміни, але ж обов’язковою умовою для навчального процесу сьогодні є наявність сховища чи укриття, куди діти та педагоги можуть перейти у разі сигналу «Повітряна тривога». І тут у Романівському ліцеї із місцями у сховищі – очевидна скрута. Треба якомога швидше додавати, добудовувати, дообладнувати і т. п. Знову ж таки – все це немалі кошти і великі об’єми суто будівельних робіт. Оголошуються тендери, передбачаються мільйони гривень, але ж все і одразу – ніяк не виходить. Ннавчальний процес іде. Дітям доводиться чергувати і поєднувати заняття у форматі онлайн та офлайн. Це важко. А як важко педагогам працювати у режимі поєднання обох варіантів, дотримуючись просто дивовижних графіків!

Безумовно, ситуація вимагає відповіді на запитання: «Що робити?» В принципі – все  зрозуміло: якомога швидше будувати укриття для значно більшої кількості учнів-ліцеїстів. Друге – на черзі кричуща необхідність придбання для громади хоча б одного (краще б все ж таки двох) шкільного автобусу. У Романові дехто наче й забув, що для потреб ЗСУ навесні 2022-го року було мобілізовано ледь не половину рухомого складу, який до того справно і успішно забезпечував підвезення учнів. Сьогодні шкільних автобусів дуже мало, і вирішити питання підвезення учнів на довоєнному рівні навряд чи вдасться. Це – також об’єктивний фактор, на який варто зважати. Щодо суб’єктивного фактору, то важко когось із керівників ліцею чи, наприклад, гуманітарного відділу Романівської селищної ради звинуватити у тому, що вони не можуть (чи не хочуть) пришвидшити процес обладнання (будівництва) укриття для ліцеїстів. Або ж у тому, що громада поки що не має належного автобусного потенціалу для підвезення дітей до місця навчання. У 2024-му році один новий шкільний автобус у Романові таки має з’явитися. Щодо укриття, то його обладнання планується завершити ще раніше – до кінця першого семестру 2023/2024 навчального року. Все інше буде залежати від обставин, які взагалі від будь-кого у Романові не залежать. Навіть від керівників громади і навіть від депутатів будь-якого рівня. Романову, як, власне, і всій Україні, конче потрібна перемога. Аби навчатися без тривог та схованок, аби забути про отой «онлайн», який жодним чином не компенсувати навіть найдосконалішим методом надолуження освітніх втрат. А поки що – тримаймося! Іншого – просто не дано!

Джерело: https://zt.20minut.ua/Osvita/shovischa-ta-pidvezennya-shkolyariv–tse-vazhlivo-ale-naygolovnishe–p-11889278.html