Головні події освітянського тижня

В Україні можуть припинити вступ на «молодших бакалаврів». 

У парламенті зареєстрований законопроект, яким запропоновано припинити проведення набору вступників для здобуття ступеня початкової вищої освіти – молодшого бакалавра з 2024 року.

 

Учням 5–6 класів додрукують підручники з деяких предметів. 

Для учнів 5–6 класів НУШ планується додрукувати підручники з інформатики, української та зарубіжної літератури, географії та мистецтва. Наразі друкують підручники з історії України для 5 класу.

 

Радіодиктант єдності перенесений на 27 жовтня. 

Радіодиктант національної єдності–2023 відбудеться 27 жовтня – у День української писемності та мови, який відтепер відзначатимуть саме цього дня замість 9 листопада.

 

Структуру предметних тестів НМТ у 2024 році не змінять. 

Учасники НМТ не будуть писати власне висловлення під час тесту з української чи іноземної мови або поетапно розв’язувати задачі з демонстрацією етапів роботи під час тесту з математики.

 

Меншість вчителів математики подолали поріг ЗНО. 

Лише 180 учителів математики з 447 зареєстрованих для проходження сертифікації подолали «поріг» та отримали право взяти участь у другому етапі процедури.

 

Понад дві третини учнів мають проблеми з математикою. 

Результати опитування, проведеного ЮНІСЕФ напередодні нового навчального року, свідчать про те, що понад дві третини українських учнів відчувають труднощі з вивченням математики.

 

Раді пропонують відновити конкурси на посаду директора школи. 

Відсутність конкурсів на посаду директорів шкіл, що практикується у багатьох регіонах, призводить до призначення на посади осіб, які не здатні професійно виконувати свої посадові обов’язки.

 

Випускники шкіл отримуватимуть гранти на вищу освіту. 

МОН розроблено альтернативний існуючому підхід до державного фінансування вищої освіти, який передбачає державне замовлення на основні спеціальності та грантове фінансування інших.

 

МОН зобов’язало виші контролювати кількість викладачів. 

Ректорів вишів зобов’язано утримувати чисельність науково-педагогічного персоналу у відповідності до постанови КМУ від 2002 року, якою визначено нормативи чисельності