Головні події освітянського тижня 

Студентів-чоловіків після 30 років позбавлять відстрочки.

Чоловіків, які здобувають другу освіту після 30-ти років, планують позбавити відстрочки від мобілізації. Відповідний законопроект зареєстрований представником Президента у Верховній Раді.

 

Уряд планує системно трансформувати освітній процес.

Кабінет Міністрів працює над системною трансформацією освітнього процесу. За словами прем’єр-міністра, спільні напрацювання МОН та Мінцифри будуть презентовані до кінця року.

 

В освітній профспілці стурбовані дефіцитом вчителів.

Профспілка працівників освіти і науки, незважаючи на складну ситуацію в країні, виступає за суттєве підвищення зарплат вчителям, щоб утримати їх у професії та мотивувати повернутися в країну.

 

У МОН радять учителям не перевантажувати дітей.

Міністерство освіти і науки радить учителям подбати про адекватні навчальні навантаження для дітей. У відомстві зазначають, що великі обсяги матеріалу і надмірна складність завдань не сприяють якості навчання.

 

Опубліковано рейтинг шкіл України 2023 року.

Цьогорічний рейтинг має певні особливості, оскільки випускники шкіл проходили тестування в умовах воєнного стану, а замість традиційного ЗНО учасники складали національний мультипредметний тест.

 

МОН підтримує скасування відстрочки для деяких студентів.

Деякі люди використовують вищу освіту, щоб обійти мобілізацію. У МОН наголошують, що вступ до закладу вищої освіти має бути свідомим вибором, а не формальністю для отримання довідок і дозволів.

 

Уряд спростив ведення шкільного обліку дітей.

У МОН зазначають, що перехід до електронної форми ведення шкільної документації, пов’язаної із обліком учнівства, дозволить розвантажити педагогічний персонал та адміністрації закладів освіти.

 

МОН унормує тимчасове переведення учнів до інших шкіл.

В Україні унормують питання тимчасового переведення учнів, які перебувають за кордоном, та внутрішньо переміщених школярів до інших шкіл. Зміни оприлюднені для громадського обговорення.

 

Діти за кордоном вчитимуться онлайн у визначених школах.

Школярі, які перебувають за кордоном, зможуть дистанційно навчатися у створених класах в окремо визначених українських школах. Учні зможуть вивчати предмети українознавчого компонента.