Головні події освітянського тижня 

До переліку НМТ мають включити 4 предмети.

МОН розроблений законопроект, яким передбачено складання 4 предметів у форматі НМТ. Оцінюватимуться знання абітурієнтів з української мови, математики, історії та одного предмета на вибір.

 

Бюджетне навчання у майбутньому стане грантовим.

Частину вступників-бюджетників, які навчатимуться на окремих спеціальностях, у майбутньому можуть перевести на грантове фінансування. Водночас грант не покриватиме повну вартість навчання.

 

Нові підручники цього року отримають не всі школярі.

У МОН зазначають, що маючи обмежений бюджет надрукувати всі необхідні наразі підручники для школярів є неможливим. Уряду вдалося знайти кошти для часткового покриття потреби в підручниках.

 

Вчителям надали рекомендації з викладання предметів.

Рекомендації від Інституту педагогіки містять поради щодо вивчення усіх предметів та інтегрованих курсів, орієнтовне календарно-тематичне планування та поради щодо адаптивного тестування.

 

МОН презентує концепцію старшої профільної школи.

Міністерство освіти і науки планує восени презентувати для обговорення Концепцію старшої профільної школи. Документ передбачатиме гнучкість вибору учнем індивідуальної освітньої траєкторії.

 

МОН: відновлення реформи НУШ є викликом.

В освітньому відомстві наголошують, що Міністерство освіти і науки почало поновлювати впровадження реформи Нової української школи попри паузи в деяких аспектах її реалізації минулого року.

 

Більшість учнів виконують завдання на середньому рівні.

Більшість учнів 6 та 8 класів виконують завдання з математики та української мови на середньому рівні. Про це свідчать результати моніторингового відстеження результатів навчання учнів.

 

Порядок проведення НМТ затвердять у вересні.

Нормативні документи щодо проведення національного мультипредметного тесту в 2024 році будуть затверджені у вересні. Модель тестування вступників, що буде реалізована наступного року, вже розроблена.

 

У МОН кажуть, що заклади освіти є територією безпеки.

У Міністерстві освіти і науки запевняють, що найбільш безпечним місцем у країні є заклади освіти. Діти у школі почуватимуться безпечно, а батьки можуть не хвилюватися за їх безпеку.

 

МОН спростить навчання для учнів за кордоном.

В Україні запровадять модель навчання, за якою учні, що перебувають за кордоном, зможуть складати для річного оцінювання тільки предмети українознавчого компонента.

 

До навчання повернулися майже 4 млн школярів.

В Україні офіційно стартував новий навчальний рік. З 1 вересня до освітнього процесу долучено 12 975 шкіл, в яких навчатимуться 3 млн 951 тисяча учнів. Школи працюють очно, дистанційно та змішано.

Президент презентував освітній проект «Мрія».

Застосунок допомагатиме дитині, батькам і вчителям ефективніше орієнтуватися в освітньому процесі та поза його межами, вчасно вказуватиме, на що звернути увагу, чому присвятити більше часу.

 

В уряді обіцяють відновлювати школи.

У Міністерстві розвитку громад, територій та інфраструктури наголошують, що попри війну, завданням держави є відбудова безпечних і комфортних закладів освіти. Наразі майже 1800 українських шкіл зруйновані.