Головні події освітянського тижня

Стартував прийом заяв до коледжів на базі 11 класів. Цьогоріч подання заяв про вступ до коледжів проходить дистанційно. Подання заяв для вступу за співбесідами та творчими конкурсами триватиме до 31 липня. Подання заяв за результатами НМТ – до 9 серпня.

Мережа закладів позашкільної освіти поступово скорочується. Тенденція зумовлена відсутністю фінансових можливостей на утримання закладів у сільських територіальних громад, злиттям або приєднанням закладів у процесі децентралізації тощо.

Розпочалась додаткова сесія національного мультитесту. Участь у додатковій сесії тестування беруть ті вступники, які не брали участь у основній сесії з різних причин, що визначені нормативними документами проведення НМТ в 2023 році.

Збільшено держзамовлення для кількох спеціальностей. Уряд збільшив державне замовлення на 2023 рік на підготовку фахівців медичних спеціальностей, соціальних працівників та робітничих кадрів. Загалом замовлення збільшено на 3 500 бюджетних місць.

МОН оприлюднена візія майбутнього освіти і науки. Документ визначає завдання, до яких буде прагнути МОН, реалізуючи освітню реформу в країні. Очікується, що наступним кроком для реалізації візії стане розроблення відповідної Національної стратегії розвитку.

Вишам рекомендовано перейти в аудиторний формат роботи. Міністерство освіти і науки рекомендує закладам вищої і фахової передвищої освіти максимально перейти до здійснення освітнього процесу в аудиторному форматі з 01 вересня.

Візія МОН: учителі мають бути готові реалізовувати ідеї НУШ. Відповідна стратегічна мета є однією з головних цілей реформування сфери середньої освіти, що закладена у презентованій Міністерством освіти і науки Візії майбутнього української освіти.

МОН: оплата праці має створювати конкуренцію серед учителів. За визначенням авторів презентованої Візії майбутнього, нова система оплати праці має сприяти підвищенню престижу професії та створювати конкурентні умови в педагогічній спільноті.