Головні події освітянського тижня 

В Україні планують розвивати аналог комп’ютерного ЗНО.

Український центр оцінювання якості освіти має намір розвивати комп’ютерне тестування вступників. За словами очільниці УЦОЯО, таке тестування має більше переваг в оцінюванні ніж звичайне ЗНО.

 

Школи самі визначать формат випускних урочистостей.

У МОН зазначають, що педагогічні колективи шкіл, з огляду на безпекову ситуацію, самостійно вирішуватимуть, чи дозволяти проведення випускних вечорів та у якому форматі вони відбуватимуться.

 

Понад 28 тисяч студентів переведено на бюджет.

Серед студентів, які відтепер навчатимуться на бюджеті – діти загиблих захисників, учасники бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни та їхні діти, а також жителі особливо небезпечних територій.

 

Комітет ВР проведе слухання на тему освітніх втрат.

З метою відкритого обговорення до участі у заході запрошені керівники міністерств, національних академій наук, регіональних управлінь освіти, закладів освіти, науковці та представники громадських організацій.

 

Кількість учасників НМТ цього року збільшилася на третину

Очікувана кількість учасників основної сесії мультипредметного тесту цього року відносно до попереднього буде більшою орієнтовно на третину. Бажання взяти участь у НМТ виявили 276 тисяч вступників.

 

Регіони отримають 1 млрд грн на шкільні автобуси.

Розподіл коштів між областями здійснюватиметься пропорційно кількості учнів, які потребують підвезення до закладів освіти. Наразі підвезення до місць навчання потребують орієнтовно 300 тисяч дітей.

 

Змінити місце проходження або предмет НМТ можна до 7 травня.

Абітурієнти ще мають можливість змінити місто, в якому вони бажають скласти НМТ. Також є можливість змінити предмет чи вказати на потребу в проходженні тестування під час додаткової сесії.

 

В облаштування шкільних укриттів інвестують 1,5 млрд.

Кабінет Міністрів погодив порядок розподілу коштів на облаштування укриттів у школах. За даними Міністерства освіти і науки, нині близько 30% закладів середньої освіти в Україні не мають укриттів.

 

Україна підготує резерв освітян для деокупованих територій.

У Міністерстві реінтеграції наголошують, що освіта на окупованих територіях працює за радянськими стандартами, тому після деокупації там працюватимуть фахівці, які адаптують всі процеси.

 

МОН не розглядає ідею відмови від курсів історії та літератури.

За словами міністра Оксена Лісового, відомство не розглядає ідеї щодо відмови від шкільних предметів української літератури та історії України у навчальній програмі.

 

Школам доручено провести заходи з безпеки на дорогах.

Міністерство освіти і науки рекомендує школам провести 17 травня урок «Безпечна дорога додому», метою якого є безпека дорожнього руху та запобігання травматизму внаслідок ДТП.