Головні події освітянського тижня 

Програми НУШ для 5–6 класів: обираймо свідомо.

Освіта.ua пропонує педагогам, які з нового навчального року викладатимуть у 5 класах Нової української школи, ознайомитися з усіма чинними програмами НУШ 5–6 і 5–9 класів.

 

Про особливості ДПА з іноземних мов та мовні сертифікати.

Цьогоріч випускники, які для проходження державної підсумкової атестації вибрали третім навчальним предметом історію України, можуть вибрати четвертим предметом іноземну мову і навпаки.

 

Держава закупила 62 тисячі ноутбуків для шкіл.

У межах проєкту «Ноутбук кожному вчителю» придбано 62 674 ноутбуки для шкіл. За інформацією МОН, підсумки закупівлі свідчать про те, що державі вдалося перевиконати план щодо кількості закуплених комп’ютерів.

 

На ЗНО вже зареєструвалися 327 тисяч учасників.

Найбільш популярними предметами серед майбутніх учасників ЗНО є математика, історія України та українська мова і література. Учасники ЗНО мають можливість безоплатно скласти тестування з п’яти предметів.

У школах планують ввести обов’язкові курси медіаграмотності. Міністерство культури й інформаційної політики ініціює введення в українських школах обов’язкових курсів з медіаграмотності. Наразі курси з медіаграмотності впроваджені лише у 10% шкіл.

 

МОН тимчасово відключало сайт через DDoS-атаку.

Сайт Міністерства освіти і науки в ніч на 16 лютого було тимчасово відключено для доступу відвідувачів через ймовірну DDoS-атаку. Після проведення робіт робота сайту відомства була відновлена.

 

Усі школи Києва мають укриття, – КМДА.

Представники столичної влади заявляють, що всі заклади освіти міста мають місця, які виконують функції укриття. Також усі керівники закладів освіти проінструктовані щодо дій під час надзвичайних ситуацій.

 

Школи провели Всеукраїнський урок медіаграмотності.

18 лютого у школах відбувся урок медіаграмотності. Захід мав на меті привернути увагу молодого покоління до розвитку критичного мислення. Учням розповіли про розпізнавання фейків та види маніпуляцій у мережі.

 

Окупанти обстріляли школу і садок на Луганщині.

17 лютого відбувся обстріл зі сторони окупованої території внаслідок чого снаряд влучив у двір Врубівського ліцею. Окрім того, окупанти обстріляли Станицю Луганську, один зі снарядів поцілив у дитсадок.

 

Перелік іспитів у магістратуру в 2022 році. Цього року іспити у формі ЗНО складатимуть вступники в магістратуру всіх спеціальностей. Освіта.ua пропонує ознайомитися з переліком іспитів та випробувань для вступу у магістратуру на різні спеціальності.

 

Третина шкіл продовжує працювати дистанційно.

3 964 українські школи, що складає 28,7% від їх загальної кількості, поки продовжують здійснювати освітній процес у дистанційному режимі. Канікули завершені майже у всіх школах.

 

В Україні планують оновити зміст ІТ-освіти.

З 1 вересня 2023 року в Україні на загальнодержавному рівні почне реалізовуватися оновлений зміст шкільного предмета «Інформатика». Водночас пілотування проєкту заплановане на 1 вересня 2022 року.