Головні події освітянського тижня 

МОН забезпечує комфортний перехід шкіл на державну мову.

Міністр освіти Сергій Шкарлет наголошує, що відомство здійснює необхідні заходи для забезпечення комфортного переходу шкіл з навчанням мовами національних меншин на більшу частку навчання державною мовою.

В Україні відкрито курси для вступників з окупованих територій.

Проєкт впроваджується на базі 9-ти українських університетів. Навчання проводиться за очною, змішаною та дистанційною формами. Слухачів очних курсів буде забезпечено місцями у гуртожитках.

ЗНО відбудеться за встановленим раніше графіком.

Попри думки деяких чиновників місцевих органів влади щодо неприйнятності графіку проведення ЗНО, цього року тестування випускників шкіл відбудеться за ухваленим раніше розкладом. Перший тест – 21 травня.

Відсторонення від уроків дитини без щеплень є законним.

Верховний Суд України ухвалив рішення, згідно з яким відсторонення школярів, які не мають календарних щеплень за віком, від навчальних занять, є законним та забезпечує безпеку для всіх учнів.

У РНБО не виключають всеукраїнського локдауну.

Секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов повідомив, що у випадку погіршення ситуації з поширенням коронавірусу може виникнути необхідність «закрити всю країну».

МОН зможе здійснювати передплату за підручники.

Уряд дозволив здійснювати попередню оплату послуг, пов’язаних з виданням підручників. У МОН зазначають, що відсутність можливості попередньої оплати могла призвести до затягування процесу видання шкільної літератури.

Учасникам пробного ЗНО надіслані запрошення.

Електронні запрошення-перепустки розміщені в особистих кабінетах учасників пробного ЗНО на сайтах регіональних центрів оцінювання якості освіти. Пробне ЗНО відбудеться 10 квітня 2021 року.

Суд відмовляється розглядати справу призначення Шкарлета.

Колегія суддів Конституційного Суду відмовила у відкритті провадження у справі про призначення міністра освіти. Питання про відкриття провадження у цій справі розгляне Велика палата Конституційного Суду.

МОН запрошує фахівців до розроблення модельних програм.

Модельні навчальні програми базової школи мають визначити орієнтовну послідовність досягнення очікуваних результатів навчання учнів, зміст навчального предмету та види навчальної діяльності учнів.

Половина регіонів можуть опинитися у «червоному» рівні.

За пронозами фахівців, наступного тижня понад 50% областей можуть опинитись в «червоній» зоні епідемічної небезпеки. Україна залишається у п’ятірці європейських країн з критичною ситуацією щодо COVID-19.

Формат проведення ЗНО можуть змінити, – Шкарлет.

Проведення зовнішнього незалежного оцінювання, як інструмента оцінювання якості знань для вступу до вишів, скасовувати не планують. Водночас формат його проведення може бути змінений залежно від епідемічної ситуації в країні.

Предмет «Християнська етика» не може бути обов’язковим.

Міністр освіти запевнив, що попри те, що школи самі визначають перелік предметів або інтегрованих курсів для реалізації кожної освітньої галузі, курс з основ християнської етики не є обов’язковим для вивчення.

МОН: попередники залишили купу недоробленої роботи.

Міністр освіти висловив невдоволення тим, що за ширмою яскравої рекламної кампанії проєкту Нової української школи ховалася купа недоробленої роботи, яку зараз вимушена виправляти нова команда міністерства.