Головні події освітянського тижня

Діти не будуть сідати за парти у 5 років, – Шкарлет.

За словами в.о. міністра освіти Сергія Шкарлета, при обговоренні питань організації 12-річного навчання в українських школах не йдеться про те, що діти в 5 років мають сісти за парти.

Іноземні студенти щороку витрачають в Україні понад $500 млн.

У 2019 році витрати іноземних студентів сягнули 570 млн доларів. Сума витрат складається з витрат на навчання, проживання, страхування, оформлення документів, харчування, транспорт тощо.

Освітяни, які працюють на самоізоляції, недоотримують зарплату.

Освітній омбудсмен повідомив, що вчителі, які добровільно пішли на самоізоляцію, оформили лікарняний та продовжують працювати, фактично недоотримують 50% заробітної плати.

Виші отримають доступ до бази ScienceDirect.

За словами Сергія Шкарлета, Міністерство освіти і науки забезпечить українських вчених доступом до електронних книг бази даних ScienceDirect. Доступ буде оплачено за рахунок бюджетних коштів.

Уряд ігнорує завдання закону «Про освіту», – профспілки.

У Федерації професійних спілок заявили, що КМУ ігнорує завдання, поставлені у законі «Про освіту», зокрема, у частині зобов’язань щодо забезпечення щорічного збільшення посадового окладу педпрацівників.

ВООЗ рекомендує не закривати школи, – Радуцький.

Голова Комітету ВР з питань здоров’я нації наголошує, що Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує дозволяти традиційне навчання в школах та садочках і закривати їх тільки у критичних ситуаціях.

Академія педнаук розроблятиме освітні політики для МОН.

Сергій Шкарлет висловив впевненість, що пріоритетами спільної діяльності МОН та Національної академії педнаук стануть доступна дошкільна освіта, реалізація реформи НУШ, сучасна професійна й фахова передвища освіта.

Нацфонд досліджень профінансує проєкти попередніх років.

Уряд знайшов можливості для фінансування проєктів, обраних переможцями спільних конкурсів, що проводилися Держфондом фундаментальних досліджень разом з іноземними науковими товариствами протягом 2017-2018 років.

МОН звільнить частину фахівців, які відповідають за реформи.

Керівництво відомства має намір скоротити з 6 до 4 кількість директоратів МОН шляхом їх поєднання. Окрім того, заплановане скорочення кількості працівників директоратів: з 96 до 50.

У МОН запевняють у незмінності курсу реформ.

Сергій Шкарлет запевнив голову Представництва ЄС в Україні у незмінності курсу реформ, що реалізуються в Україні та підтримуються Євросоюзом. Також він висловив сподівання на розширення співпраці МОН з ЄС.

ЮНІСЕФ: діти часто заражаються COVID-19 поза школами.

Доповідь, опублікована ЮНІСЕФ містить вагомі докази, що переваги від роботи шкіл за умови дотримання основних заходів безпеки перевищують фактори, пов’язані із їх закриттям.

ЄС вдруге попередив МОН про важливість реформ.

Європейський Союз вдруге застеріг українську владу від намірів реорганізувати структуру МОН та скоротити кількість фахівців, відповідальних за реформи. Розворот від реформ може поставити під загрозу подальшу співпрацю.