Головні події освітянського тижня

МОЗ розробить нові норми організації харчування учнів.

Міністерство охорони здоров’я розробить та винесе на затвердження Кабінету Міністрів нові норми й порядок організації харчування учнів у закладах освіти. Нові норми враховуватимуть рекомендації дієтологів та технологів.

 

Понад 2500 шкіл необхідно підключити до інтернету.

Про це заявив заступник міністра цифрової трансформації з питань розвитку інфраструктури Олександр Шелест під час брифінгу щодо підключення українських шкіл до якісного інтернету. Для підключення усіх 2531 школи за підрахунками Мінцифри необхідно до 720 млн грн.

 

Як діяти, якщо учень або вчитель має ознаки COVID-19.

Оприлюднено алгоритм дій керівника закладу загальної середньої освіти у разі виявлення у здобувача освіти та/або працівника закладу загальної середньої освіти ознак гострого респіраторного захворювання.

 

Місцева влада має забезпечити безпечні умови в школах.

Т.в.о. міністра освіти Сергій Шкарлет під час прес-конференції щодо початку нового 2020/21 навчального року наголосив, що організація матеріально-технічного та фінансового забезпечення закладів освіти – це повноваження місцевих органів влади та засновників навчальних закладів.

 

Зарахування на контракт розпочнеться 6 вересня.

Надання рекомендацій до зарахування вступників, які вступають на контракт, розпочнеться 6 вересня. Абітурієнти, які отримають рекомендацію, мають виконати вимоги до зарахування відповідно до правил прийому закладу вищої освіти.

 

Як відбуватиметься інклюзивне навчання під час карантину. МОН розробило рекомендації щодо організації навчання осіб з особливими освітніми потребами у школах на 2020/2021 навчальний рік. Освітній процес має бути організований з урахуванням епідемічної ситуації в регіоні або окремих адміністративно-територіальних одиницях.

 

МОН пропонує зміни до формування переліку наукових видань. МОН сформулювало позицію щодо удосконалення механізму формування переліку наукових фахових видань. Установа пропонує усім причетним долучитися до громадського обговорення проєкту наказу.

 

Школи випадковим чином перевірятимуть на дотримання правил COVID-19. Міністерство розвитку громад та МОН спільно з Держпродспоживслужбою проводитимуть випадкові перевірки закладів освіти в областях на дотримання протиепідемічних правил. За результатами цієї перевірки Урядом можуть бути ухвалені, зокрема, і кадрові рішення.

 

У класах НУШ можна вести тільки електронний класний журнал.

Починаючи з 2020/21 навчального року, заклади освіти зможуть вести класні журнали у 1-4 класах НУШ тільки в електронній формі. Про це йдеться у нових Методичних рекомендаціях щодо заповнення Класного журналу учнів початкових класів Нової української школи.

 

Школи трьох обласних центрів з 7 вересня на карантині.

З 7 вересня міста Тернопіль, Чернівці, Івано-Франківськ та ще 30 міст та районів України перебуватимуть у «червоній» зоні епідеміологічної небезпеки, відповідно, у цих регіонах забороняється відвідування закладів освіти усіма здобувачами освіти.