Головні події освітянського тижня

Розпочато реєстрацію електронних кабінетів вступників.

1 серпня розпочалась реєстрація електронних кабінетів вступників. Створення електронного кабінету дозволить вступнику подавати заяви про вступ до закладів вищої освіти.

Закладам освіти доручили готуватись до навчального року.

Міністерство освіти і науки доручило керівникам закладів освіти розпочати підготовку до нового навчального року та опалювального сезону в умовах адаптивного карантину.

МОН розпочало атестацію наукової діяльності вишів.

Міністерство освіти і науки оголосило про початок державної атестації наукових напрямів університетів, підпорядкованих відомству. За результатами атестації буде оцінена ефективність наукової діяльності у вишах за останні 5 років.

У НАЗЯВО кажуть про загрозу ліквідації, МОН заперечує.

У Національному агентстві із забезпечення якості вищої освіти заявляють про наміри МОН ліквідувати агентство, як незалежний колегіальний орган. У МОН наголошують на необхідності виконання припису НАЗК.

Держава витрачає на одного школяра 23 тисячі грн на рік.

За інформацією освітнього омбудсмена, у 2019 році найбільші середні видатки на навчання одного учня були в Луганській області – 27 181 грн, а найменші — в Одеській області – 20 329 грн.

Профспілка просить збільшити держзамовлення на вчителів-магістрів.

У профспілці зазначають, що через обмежений прийом для продовження навчання на магістра за держзамовленням значна частина фахівців змушена приступити до роботи, але зарплата фахівців – бакалаврів є невмотивованою.

МОН не буде забезпечувати школи масками і антисептиками.

Заступник міністра освіти Любомира Мандзій повідомила, що забезпечення закладів освіти засобами індивідуального захисту, в т.ч. антисептиками і дезінфекторами покладено на засновників шкіл.

МОН пропонує школам утриматись від масових заходів 1 вересня.

Міністерство освіти рекомендуватиме школам утриматись від масових заходів під час святкування 1 вересня. Зустріч школярів у школі може бути проведена у приміщенні класу або на вулиці.

МОН надало рекомендації щодо роботи шкіл з 1 вересня.

Відомством надані рекомендації з організації роботи закладів загальної середньої освіти, яких мають дотримуватись школи у роботі із забезпечення створення безпечних умов організації освітнього процесу в новому навчальному році.

Ухвалено Концепцію природничо-математичної освіти.

Концепція спрямована на модернізацію STEM-освіти, її впровадження на всіх рівнях освіти, встановлення партнерства з роботодавцями і науковими установами та їхнє залучення до розвитку природничо-математичної освіти.

Додаткова сесія ЄВІ з іноземних мов відбудеться 19 вересня.

Участь у додатковому іспиті зможуть взяти вступники до магістратури, які не змогли скласти або бажають перескласти вступний іспит з іноземної мови. Реєстрація на сесію триватиме з 17 до 25 серпня.

МОН: освітян можна преміювати за дистанційну роботу.

У Міністерстві освіти і науки повідомили, що працівникам закладів освіти, які проводять заняття в умовах дистанційного навчання, можуть бути встановлені відповідні надбавки.

МОН рекомендує підвищувати кваліфікацію вчителів дистанційно.

Освітнє відомство рекомендує закладам післядипломної освіти при проведенні підвищення кваліфікації продовжити заняття з навчання вчителів, запланованих для очної форми, з використанням дистанційних технологій.