ІСТОРІЯ УКРАЇНИ

Автор. Кульчицький С.

Назва статті. Основні закономірності вітчизняної історії в 1914 – 1945рр.: на що звертати увагу вчителеві в курсі історії України у 10 класі.

Джерело інформації. Науково – методичний журнал «Історія і суспільствознавство в школах України: теорія та методика навчання». №2. 2018, с. 3-50.

Зміст. Стаття провідного спеціаліста відділу історії України 20 – 30 – х рр.XXст. Інституту історії України НАН України, доктора історичних наук Станіслава Владиславовича Кульчицького спрямована на допомогу учителям історії в осмисленні концептуальних засад викладання вітчизняної історії вищезазначеного історичного періоду. Автор наголошує на тому, що характеризувати основні закономірності цього періоду потрібно із усвідомлення того, що перша половина XXст. виявилася неспівставною з будь-якими іншими відрізками історії людства за масштабами трагічних подій, як і того, що територія України перебувала в епіцентрі цих трагічних подій, а український народ зазнав багатомільйонних втрат, відстоюючи своє право на життя, свободу і незалежність.

Пропонована учителям стаття структурована за тією історичною проблематикою, яка передбачена для вивчення навчальною програмою з історії України у 10 класі:

Розділ 1. Українська революція.

Розділ 2. Українські визвольні змагання.

Розділ 3. Україна в добу нової економічної політики.

Розділ 4. Україна в добу сталінської модернізації.

Розділ 5. Україна в період Другої світової війни.

Додатковий науково – інформаційний матеріал, який виходить за межі підручника, але пронизаний причинно-наслідковими зв’язками з його змістом, допоможе учителям історії краще усвідомити логіку перебігу історичних подій і мотиви діяльності історичних постатей.

Залишити відповідь