Підсумки тижня в освіті: головні події

Визначені школи, в яких проведуть інституційний аудит.

Державною службою якості освіти затверджений перелік закладів середньої освіти, у яких у 2020 році будуть проведені інституційні аудити. До переліку включена 101 школа з різних регіонів України.

 

28 освітніх реєстрів МОН стали доступні онлайн.

Міносвіти відкрило доступ до реєстрів, з якими можна ознайомитись на Єдиному державному порталі відкритих даних. За словами Ганни Новосад, метою відкриття реєстрів є спрощення комунікації між МОН та громадянами.

 

МОН демонополізує ринок підвищення кваліфікації вчителів.

Починаючи з 2020 року вчителі матимуть можливість підвищувати кваліфікацію не лише у державних, а й у приватних установах. За словами міністра освіти, державні установи з підвищення кваліфікації часто є неефективними.

 

Сертифікація має отримати довіру вчителів, – міністр. 

Ганна Новосад висловила переконання у необхідності продовження подальшого пілотування сертифікації вчителів та допустила можливість переходу від атестації до сертифікації вчителів у майбутньому.

 

Розпочалась реєстрація учителів на сертифікацію-2020.

Цього року сертифікація відбуватиметься вже вдруге, а квота вчителів, які зможуть взяти в ній участь складає дві тисячі осіб. Реєстрація для участі у сертифікації триватиме до 31 січня 2020 року.

 

МОН оновило рекомендації з ведення класного журналу НУШ.

Освітнє відомство оновило рекомендації щодо заповнення класного журналу учнів початкових класів. Документ містить вимоги до заповнення журналу класними керівниками та вчителями.

 

Новий закон «Про повну загальну освіту»: основні тези.

Верховна Рада 16 січня ухвалила новий закон «Про повну загальну середню освіту». Ухвалення закону обумовлено потребою в нормативному забезпеченні реформування системи загальної середньої освіти, розпочатого після прийняття в 2017 році.

Деяких освітян переведуть на строкові контракти.

Новий закон про середню освіту містить низку новацій, однією з яких є необхідність припинення безстрокових трудових договорів з усіма керівниками закладів середньої освіти та вчителями пенсіонерами.

 

Молоді вчителі проходитимуть педагогічну інтернатуру.

Випускникам вишів, які не мають досвіду педагогічної діяльності, буде необхідно протягом першого року роботи у школі пройти педагогічну інтернатуру. Супровід молодого вчителя здійснюватиме педагог-наставник.

 

Робочий час та оплата праці вчителя за новим законом. Верховна Рада ухвалила новий Закон України «Про повну загальну середню освіту», яким визначено поняття робочого часу, механізм оплати праці та встановлення надбавок для педагогічних працівників.

 

Академічна доброчесність у школах стане обов’язковою. Закон «Про повну загальну середню освіту» містить норму щодо забезпечення академічної доброчесності у школах. Документ визначає види відповідальності учнів та вчителів за порушення принципів академічної доброчесності.

Залишити відповідь