Головні події освітянського тижня

Президент підписав закон про вдосконалення вищої освіти.

Президент України Володимир Зеленський підписав Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення освітньої діяльності у сфері вищої освіти» № 392-ІХ, ухвалений Верховною Радою України 18 грудня 2019 року.

 

МОН планує популяризувати науку серед учнів.

Міністерство освіти і науки та громадська організація INSCIENCE підписали меморандум, метою якого є популяризація науки в Україні серед школярів

За словами міністра освіти Ганни Новосад, з боку держави зараз досить мало уваги приділяється популяризації науки, розвитку культури інновацій серед школярів та студентів.

 

28 освітніх реєстрів МОН стали доступні онлайн.

Міністерство освіти і науки відкрило доступ до 28 реєстрів даних, з якими відтепер можна ознайомитись на Єдиному державному порталі відкритих даних.

Зокрема, серед оприлюднених даних – реєстри закладів освіти всіх рівнів, а також наукових установ, реєстри документів про загальну середню, професійно-технічну та вищу освіту, національний репозитарій текстів, реєстри технологій, створених чи придбаних за бюджетні кошти.

Також на сайті опублікований реєстр сертифікатів зовнішнього незалежного оцінювання, деперсоніфіковані дані учасників ЗНО з кожного навчального предмета, деперсоніфікований реєстр студентських (учнівських) квитків тощо.

 

Визначені школи, в яких проведуть інституційний аудит.

Державною службою якості освіти затверджений план здійснення заходів державного нагляду на 2020 рік. Відповідний наказ підписаний головою служби Русланом Гураком.

Документ містить перелік закладів загальної середньої освіти, у яких у 2020 році будуть проведені інституційні аудити. До переліку включено 101 заклад, що представляють різні регіони України.

Також документом визначені дати початку та строки здійснення аудиту в кожній зі шкіл.

Проведення аудиту здійснюватимуть обласні управління Державної служби якості освіти.

 

Цього року сертифікація учителів розпочнеться зі ЗНО.

Сертифікація учителів початкових класів у 2020 році відбуватиметься за новим порядком. Зокрема, вже на першому етапі відбудеться зовнішнє незалежне оцінювання вчителів, за результатами якого буде визначено тих вчителів, які будуть допущені до наступних етапів сертифікації.

Наступним етапом сертифікації стане самооцінювання учасниками власної педагогічної майстерності. Останнім етапом стане вивчення експертами практичного досвіду роботи учасників сертифікації.

У 2020 році сертифікацію зможуть пройти удвічі більше вчителів, ніж минулого року – до 2 тисяч педагогів.

Залишити відповідь