В ОВРУЦЬКІЙ  МАЛІЙ АКАДЕМІЇ НАРОДНИХ МИСТЕЦТВ – ЮВІЛЕЙ!

                Вона започаткувалася у 1994 році на базі нинішньої Овруцької гімназії імені Андрія Малишка. Тоді з ініціативи її вчителя Миколи Івановича Климовича було створено школу народних мистецтв і ремесел. Сьогодні їй  виповнилося  чверть століття. Та шлях до всенародного визнання був нелегким.І все ж  попри різні перешкоди ( не було тоді приміщенння, а тепер, завдяки місцевим лісоводам, воно милує око простором і  красою),  перші 28 учнів терпляче опановували техніку різблення по дереву.

                Сьогодні в цій академії більше ста хлопчиків і дівчток. І не лише з Овруча, а  й з усього району. До різблення  додалося  художнє оформлення соломки – ремесла здавна характерного для Полісся, а ще художній розпис скла…

                З цими творчими роботами, які просто зачаровують  погляд, юні  автори побували за час існування академії, на виставках у Житомирі і Києві, в Італії та Іспанії, Німеччині і США, Греції та Лівії, де заслужили високу оцінку фахівців.

                Збігли  роки… Багато випускників академії, які її закінчили, уже самі діляться досвідом і  навчають інших цьому народному мистецтву у вузах України. Зачинатель цього позашкільного закладу, директор Малої  академії народних мистецтв був удостоєений почесного звання   « Заслужений художник України».

                З нагоди ювілею для участі в урочистостях приїхало чимало гостей, а вітань надійшло ще більше. Серед них і від другого Президента України Леоніда Кучми, який свого часу оглядав виставку  дитячих творів і був вражений їх майстерністю.

Головними подіями свята стало урочисте відкриття музею овруцької соломки, облаштованого в цьому ж приміщенні, численні подарунки ювілярам, а ще пісенні та музичні вітання  Словечанського народного хору.

Залишити відповідь