Автори: Лопушинський І., Лопушинська Н.
Назва статті: Реформування системи шкільного харчування в україні: управлінський аспект
Ключові слова: школа, здорове покоління дітей, шкільне харчування, реформа шкільного харчування, роль держави, органів місцевого самоврядування, соціально відповідального бізнесу та інститутів громадянського суспільства в організації належного харчування школярів
Анотація. У статті розглядається управлінський аспект реформування системи шкільного харчування в Україні. Показано, що в процесах повноцінного розвитку і зростання здобувачів освіти важливу роль відіграє належна організація їхнього правильного та здорового харчування. Переконливо доведено, що правильне та здорове харчування не тільки сприяє загальному зміцненню організму школярів, але й постійно впливає на їхню працездатність й успішність. З’ясовано, що новації, які мають місце в закладах загальної середньої освіти України на шляху оновлення системи харчування, стосуються складу шкільного меню, рецептур приготування їжі, форм організації надання харчових послуг, рекомендацій до обладнання харчоблоків та роботи з постачальниками, а також сучасних підходів до формування культури здорового харчування учнів, як наскрізної компетенції Нової української школи. Показано, що реформа шкільного харчування – це комплекс заходів, спрямованих на вдосконалення та модернізацію системи харчування в українських навчальних закладах. Переконливо доведено, що головна мета реформи – не лише забезпечити якомога більше дітей здоровим та якісним харчуванням через переформатування чинної системи, але й сформувати здорові харчові звички як у дітей, так і у дорослих, популяризувати ідею здорового харчування серед українців. У результаті реформи шкільного харчування діти отримують безпечні харчові звички, що залишаться з ними і в дорослому житті. Смачна й цікава їжа сприяє цікавому та якісному навчанню.
Джерело: https://journals.academ.vinnica.ua/index.php/eco-pa/article/view/126