Головні події освітянського тижня

У цьогорічних випускників розпочалася основна сесія НМТ.

У цьогорічних випускників розпочалася основна сесія національного мультитесту. Інформацію про місце, дату та час проведення тесту кожен учасник отримав у запрошенні, яке розміщено в електронному кабінеті.

 

Заклади освіти отримали можливість формувати довідки для ТЦК.

Заклади освіти отримали можливість формувати довідки про студентів за даними ЄДЕБО для отримання відстрочки. Для отримання довідки студентам необхідно звернутися до свого закладу освіти.

 

Рада прийняла закон про застосування англійської мови в Україні.

Метою законопроєкту є розширення застосування англійської мови в публічних сферах суспільного життя та створення сприятливих умов для її опанування громадянами України.

 

Уряд надав 2,19 млрд на ремонт і будівництво шкільних укриттів.

За виділені кошти планується реалізувати 50 проєктів укриттів переважно у 8 прифронтових і прикордонних із Росією областях. Загальна вартість цих проєктів – 2,19 млрд гривень.

 

Кожен вступник за будь-яких умов зможе пройти НМТ.

Учасники національного мультипредметного тесту, які через відсутність електропостачання не зможуть скласти іспит під час основної та додаткової сесії, отримають додаткову можливість пройти вступні випробування.

 

Визначено показники коефіцієнтів при вступі до вишів різних регіонів.

Міністерство освіти і науки визначило показники регіональних коефіцієнтів, які враховуватимуться при вступі абітурієнтів до закладів вищої освіти різних областей.

 

Кількість охочих вступати в магістратуру й аспірантуру зросла в 2,5 рази.

Для участі в основній сесії вступних іспитів у магістратуру й аспірантуру зареєструвалось 246 тисяч осіб. Цього року єдиний вступний іспит мають складати не лише вступники у магістратуру, а й усі майбутні аспіранти.

 

Кількість дітей у 1-х класах не має перевищувати 24 учні.

У перших класах, які будуть набрані у 2024 році, гранична кількість учнів не може перевищувати 24 дитини. Ця норма буде стосуватись формування класів, які навчаються в очному або змішаному форматі.

 

В Україні планують запровадити сертифікацію директорів шкіл.

В Україні ініціюють сертифікацію претендентів, які бажають взяти участь у конкурсі на посаду директора школи чи у зв’язку із закінченням контракту. З відповідною ініціативою виступили у Держслужбі якості освіти.

 

В Україні прийняли новий закон «Про дошкільну освіту».

Сферу дошкілля регламентуватиме новий закон «Про дошкільну освіту». Документ враховує світовий досвід та євроінтеграційні вимоги, а його метою є поліпшення умов праці для вихователів та розширення прав батьків.

 

Учителів запрошують долучитись до оновлення освітніх програм.

У МОН наголошують, що мета запропонованих в програмі змін – зробити типову освітню програму більш гнучкою для впровадження різноманітних навчальних планів, варіативних інтегрованих курсів тощо.

 

Визначені переможці цьогорічного конкурсу «Учитель року».

Досвід фіналістів конкурсу «Учитель року–2024» буде представлено на Всеукраїнській школі майстерності «Педагогічний стартап», яка проводитиметься онлайн спільно з видавництвом «Ранок».