Головні події освітянського тижня

Для складання ЄВІ та ЄФВВ вже зареєстровано понад 93 тисячі вступників.

Кожен вступник, який успішно пройшов реєстрацію, отримав екзаменаційний листок, який буде пред’являти для допуску до екзаменаційного центру. Реєстрація триватиме до 29 травня.

 

Вишам радять змінити графік навчання через економію енергоресурсів.

Міністерство освіти і науки рекомендує закладам фахової передвищої і вищої освіти розпочати новий навчальний рік у першій половині серпня 2024 року та зменшити кількість навчальних днів взимку.

 

Для виходу на пенсію за вислугу педагогам необхідний стаж 30 років.

Для виходу на пенсію за вислугу років учителям необхідно мати не менше 30 років педагогічного стажу та досягти віку 55 років. Відповідна норма закону «Про пенсійне забезпечення» набула чинності з 1 квітня.

 

Довідки про студентів для ТЦК будуть формувати в ЄДЕБО.

Довідки про те, що учень чи студент здобуває освіту на певному рівні, будуть формувати в Єдиній державній базі з питань освіти. Для отримання довідки учні та студенти, магістр мають звернутися до свого закладу освіти.

 

В Україні запроваджено початкову загальновійськову підготовку. ВР ухвалила законопроєкт, яким запроваджується початкова загальновійськова підготовка. Метою  закону є розвиток початкової загальновійськової підготовки як основи підготовки громадян до національного спротиву.

 

Постійний доступ до навчання в Україні мають 80% школярів.

У порівнянні з минулим роком найбільше зросла частка школярів, які навчаються очно: з 15% минулому році до 53% у поточному. Майже наполовину зменшилась частка дітей, які перебувають на змішаному або дистанційному навчанні.

 

Успішність учнів у базовій школі продовжує знижуватись.

Учителі міських шкіл зазначають, що успішність учнів 5–9 класів продовжує знижуватись порівняно з минулим навчальним роком. Думка вчителів про погіршення результатів навчання учнів стосується фактично всіх предметів.

 

Штучний інтелект має стати помічником учителя, – МОН.

Міністерство освіти і науки разом із Міністерством цифрової трансформації завершили розроблення проєкту рекомендацій щодо запровадження та використання технологій штучного інтелекту в школах.

 

В уряді доручили МОН знайти ресурси на генератори для закладів освіти.

Премʼєр–міністр доручив Міністерству освіти і органам місцевої влади забезпечити необхідні ресурси для роботи генераторів, які зможуть забезпечувати заклади освіти енергією.

 

МОН затвердило скорочені програми з українознавчих предметів.

Програми з української мови, української літератури, історії України та географії призначені для навчання учнів, які пропустили навчання або навчалися не за українськими освітніми програмами протягом тривалого періоду.

 

На тлі нестабільних емоцій у підлітків знижується мотивація до навчання.

За даними дослідження проведеного Держслужбою якості освіти, впродовж останніх трьох років щороку на 10% збільшується кількість учителів, які вказують на зниження мотивації до навчання у дітей (з 40 до 60%).