Голопатюк Л.С., Литовченко В.М., Тютюнник К.Є. Стандарти альянсу

Автори: Голопатюк Л.С., Литовченко В.М., Тютюнник К.Є.

Назва: Стандарти альянсу

Джерело інформації: Журнал «Оборонний вісник», №12.- С.4-9.

В статі наголошується, що реформування української армії саме на стандартах НАТО є одним із оптимальніших шляхів підвищення рівня її боєздатності, а відтак і обороноздатності всієї країни в цілому.

Воєнною доктриною України визначається розвиток Збройних Сил України за західними стандартами та досягнення ними до 2020 року нової сумісності з відповідними силами держав-членів НАТО.

Головною метою стандартизації в НАТО є сприяння досягненню необхідного рівня взаємосумісності.

На сьогоднішній день близько 65% стандартизаційних угод НАТО, які ми називаємо «стандартами», складають документи оперативного напряму, близько 20% – матеріальні і технічні документи та близько 15% – адміністративні. При цьому кожні 3 роки усі стандарти переглядаються.

Генеральним штабом Збройних Сил України складено перелік нормативних документів НАТО, які потребують першочергового впровадження в Збройних Силах України. У 2016 році до зацікавлених органів військового управління доведено 337 стандартів НАТО.

Крім того, на даний час вже розроблено 68 національних та військових нормативних документів на основі 118 стандартів НАТО.

Залишити відповідь