Головні події освітянського тижня

Вступники до коледжів на творчі спеціальності не складатимуть НМТ.

Для вступу на мистецькі та спортивні спеціальності випускники 9 та 11 класів, а також усі інші охочі абітурієнти мають пройти творчий конкурс у коледжі, до якого збираються вступати.

 

Українські школярі потребують понад 100 тисяч гаджетів.

За словами Оксена Лісового, наразі орієнтовно 600 тисяч дітей навчаються онлайн, ще приблизно 900 тисяч – у змішаному форматі. Тому школярі потребують гаджети для дистанційного навчання.

 

Творчий конкурс є ключовим при вступі на мистецькі спеціальності.

Результати творчого конкурсу матимуть найбільший вплив у відборі вступників, становлячи 60% конкурсного бала. Результати НМТ відіграватимуть меншу роль у формуванні вступного бала: по 10% за кожний предмет.

 

В Україні сформувався ринок продажу сертифікатів для вчителів.

У Службі освітнього омбудсмена зазначають, що деякі вчителі відкрито погоджуються придбати сертифікат, а інші особи пропонують свої послуги та домовляються про так звану «співпрацю».

 

Учасники НМТ можуть зареєструватись через застосунок «Дія».

Майбутні учасники національного мультитесту можуть створити персональний кабінет за допомогою мобільного застосунку «Дія». У такому випадку у ході реєстрації на НМТ-2024 необхідно в е-кабінеті окремо завантажити тільки документ про освіту.

 

МОН оголосило мораторій на реорганізацію університетів.

МОН тимчасово не пропонуватиме Кабінету Міністрів рішення щодо реорганізації мережі закладів вищої освіти. Відповідне рішення ухвалено через підготовку вступників та університетів до вступної кампанії.

 

Учителі отримали в е-кабінетах результати сертифікаційного тесту.

Учителі української мови та літератури, математики та початкових класів, які цьогоріч проходять сертифікацію, отримали у своїх е-кабінетах результати сертифікаційного тесту.

 

Унаслідок реформи виші будуть конкурувати за студента.

У МОН зазначають, що суть реформи фінансування вищої освіти полягає в тому, що виші не будуть отримувати гроші від держави, а їм потрібно буде переконати абітурієнтів, що гранти треба принести саме до них.

 

Парламент зробив крок до запровадження освітніх грантів.

ВР підтримала у першому читанні законопроєкт про фінансування вищої освіти. Після ухвалення законопроєкту в Україні буде впроваджена система грантів, які надаватимуться студентам для оплати навчання.

 

МОН затвердило Порядок прийому на навчання до вишів.

Документ містить дати проведення етапів вступної кампанії, формули розрахунку конкурсного бала, коефіцієнти для предметів НМТ та творчого конкурсу, таблиці переведення балів НМТ в рейтингові тощо.

 

Затверджено Порядок прийому на навчання до коледжів.

У 2024 році вступати до коледжів на бюджет можна за результатами співбесіди, на контракт – за результатами мотиваційного листа. Замість співбесіди вступники зможуть подати результати ЗНО/НМТ 2021–2024 років.

 

Держзамовлення у вишах переорієнтується на потреби держави.

За словами голови парламентського Комітету з питань освіти, науки та інновацій СергіЯ Бабака, держава збільшить держзамовлення на ті спеціальності, які потрібні в нинішніх умовах.

 

Менше ніж 20% випускників педагогічних вишів ідуть у професію.

Держава щороку замовляє підготовку 12,5 тисяч учителів, але до професії доходять лише 18-19% із них. Водночас реформа має розв’язати одну з проблем – працевлаштування студентів-бюджетників.

 

Розширено перелік країн і міст, де проведуть НМТ за кордоном.

Україні вдалося досягти домовленостей з представниками інших держав щодо можливостей провести НМТ у Валенсії, Алкмарі, Амстердамі і Роттердамі, Кишиневі, Лондоні та Дюссельдорфі.

 

Опубліковані онлайн сертифікаційні тести для вчителів 2024 року.

Освіта.ua пропонує усім охочим пройти тести, що складали вчителі української мови та літератури, математики та початкових класів, під час  першого етапу цьогорічної педагогічної сертифікації.

 

У застосунку ДІЯ вже доступні документи про здобуту освіту.

Відтепер вступати до закладу вищої освіти чи влаштовуватися на роботу можна без ксерокопій документів про здобуту освіту – достатньо отримати електронний освітній документ.