Головні події освітянського тижня

Комітет ВР погодив законопроєкт про гранти на вищу освіту

Профільний парламентський комітет рекомендував Верховній Раді прийняти за основу законопроєкт, що запроваджує нову систему оплати навчання в закладах вищої освіти за рахунок державних грантів.

 

Середня вартість навчання на бакалавра.

Освіта.ua пропонує довідкові дані про середню вартість навчання на контракті для здобуття ступеня бакалавра з кожної спеціальності. Інформація буде корисною вступникам та батькам для прийняття зваженого рішення про вступ.

 

Міносвіти схвалило підручники для 7 класу Нової української школи.

Загалом до переліку підручників, які отримали гриф, включено 127 найменувань підручників для шкіл. Учителі матимуть можливість обрати ті підручники, за якими вони бажають працювати надалі.

 

Юнаки, які перебувають за кордоном, мають стати на облік в ТЦК.

Українським юнакам, які виїхали за кордон під час воєнного стану, необхідно повернутися до України до виповнення 17 років і отримати приписне посвідчення у військкоматі.

 

Комітет ВР рекомендував прийняти закон про освітні траєкторії студентів.

Законопроєктом передбачено, що індивідуальна освітня траєкторія студента передбачатиме вибір ним освітніх програм, видів, форм і строків здобуття освіти, а також освітніх компонентів.

 

На сайт Міністерства освіти і науки здійснено кібератаку.

Сайт Міністерства освіти і науки тимчасово не працює через здійснення кібератаки. Міністр освіти і науки Оксен Лісовий повідомив, що фахівці відомства працюють над нормалізацією роботи сайту.

 

Деякі регіони не використали субвенцію на шкільні укриття.

Станом на кінець 2023 року місцеві бюджети витратили на облаштування укриттів 73,7% розподілених коштів. У Мінфіні сподіваються, що місцеві влади проаналізують ситуацію та використають субвенцію на 2024 рік.

 

Запуск освітнього проєкту «Мрія» відбудеться у квітні.

За словами віцепрем’єр-міністра з інновацій Михайла Федорова, очікується, що до кінця 2024 року до проєкту долучаться 1000 українських шкіл, а в 2025 році проєкт планують масштабувати на 10 тисяч шкіл.

 

Державні університети перетворять на небюджетні установи.

Михайло Федоров наголошує на необхідності створення умов, щоб заклади вищої освіти самостійно наповнювали спеціальні фонди, швидко інвестували ці гроші в зарплати, розвиток інфраструктури тощо.

 

Уряд вдосконалив механізм розподілу бюджету на науку.

Кабінет Міністрів удосконалив механізм розподілу бюджетних коштів, спрямованих на розвиток наукового напряму, та врегулював фінансування реорганізованих закладів вищої освіти.