Головні події освітянського тижня

Пороговий бал ЄВІ для вступу в магістратуру планують підвищити.

Поріг тесту з іноземної мови та тесту загальної навчальної компетентності для вступу в магістратуру планується встановити на рівні 5 тестових балів.

 

Грантові кошти на навчання вступники отримуватимуть онлайн.

Державну допомогу можна буде витратити на оплату здобуття вищої освіти. Гроші приходитимуть онлайн за аналогією з програмою Є-підтримка.

 

Японія надасть грант на друк мільйона підручників.

Уряд Японії профінансує друк понад мільйона примірників підручників з української та зарубіжної літератури для учнів 5-х класів.

 

Підпорядковані МОН наукові установи будуть реорганізовані

За словами міністра освіти Оксена Лісового, прийнято рішення реорганізувати установи й перепідпорядкувати їх Національній академії наук України або закладам вищої освіти.

 

Затверджено програму сертифікаційного тесту для вчителів історії.

Згідно з програмою будуть укладатись завдання сертифікаційного тесту для вчителів, які викладають предмети історичної та громадянської галузі та суспільствознавства.

 

В уряді обіцяють контролювати стан шкільних укриттів.

За словами прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, мета уряду – довести показник забезпечення закладів освіти укриттями практично до 100% та модернізувати сховища, які потребують оновлення.

 

Ціни на освітні послуги за рік зросли на 12,8%.

За даними Державної служби статистики, ціни на освітні послуги зростають швидше, ніж більшість споживчих цін в інших сферах.

 

Затверджено Порядок проведення НМТ в 2024 році.

Документ визначає основні засади підготовки та проведення іспиту для оцінювання результатів навчання вступників, які будуть використані ними для вступу до закладів вищої освіти.

 

Позашкільна освіта гостро потребує омолодження кадрів

У галузі позашкільної освіти існує гостра потреба в наповненні та «омолодженні» кадрів.

Про це йшлося під час засідання Всеукраїнського круглого столу на тему «Підготовка педагогів позашкільної освіти в умовах воєнного стану: Вступ 2024».

За статистикою, на початку 2023 року в закладах позашкільної освіти працювали понад 18 тисяч працівників, з них більше 5 тисяч – у віці за 55 років.

 

В е-кабінеті вступнику запропонують вибір – бюджет або грант

Цього року під час вступу до закладів вищої освіти в електронному кабінеті вступника зʼявиться нова опція, що передбачатиме вибір системи фінансування своєї освіти – вступ на спеціальність державного замовлення або претендування на отримання гранту для оплати контракту.

Про це в інтервʼю Укрінформу сказав заступник міністра освіти і науки Михайло Винницький.

За його словами, вступ за  державним замовленням залишиться традиційним, а отримання гранту передбачатиме отримання грошей та підписання контракту з університетом.