Головні події освітянського тижня 

У МОН кажуть, що зарплата вчителя сягатиме 16 тисяч грн.

Оксен Лісовий повідомив, що зарплата вчителя наразі залежить від категорії, навантаження та стажу, але в середньому вчитель отримує близько 13 тисяч грн. З квітня цей показник наблизиться до 16 тисяч грн.

 

Україна потребує 153 млрд на побудову й ремонт шкільних укриттів.

Зважаючи на масштаб потреб, наразі Міністерство освіти і науки працює з міжнародними донорами і партнерами щодо питань фінансування облаштування укриттів у закладах освіти.

 

МОН не має можливості виплачувати стипендії всім студентам.

Міносвіти через скорочення фінансування наразі не має можливості забезпечити у повному обсязі виплату академічних стипендій на рівні 40-45 % фактичної кількості студентів денної форми.

 

Абітурієнтам з ТОТ продовжено термін подання вступних документів.

Міністерство освіти і науки рекомендує вишам продовжити термін виконання вимог до зарахування для студентів першого курсу, які проживають на тимчасово окупованих територіях.

 

Національні меншини зможуть навчатися мовами ЄС.

Уряд затвердив проєкт закону, яким пропонується гарантувати право на використання мов нацменшин в освітньому процесі у класах із мовами навчання меншин, мови яких є офіційними мовами ЄС.

 

Цьогорічні абітурієнти здебільшого задоволені організацією вступу.

У Державній службі якості освіти зазначають, що абсолютна більшість цьогорічних вступників до закладів фахової передвищої та вищої освіти задоволені організацією вступної кампанії.

 

Умови прийому до вишів МОН планує оприлюднити в січні.

Відомство планує оприлюднити положення проведення вступної кампанії до закладів вищої та фахової передвищої освіти освіти у січні. Порядок прийому до вишів буде затверджено після проведення консультацій.

 

Майже половина шкіл залучає батьківські та спонсорські кошти.

Обсяг коштів, спрямований місцевими бюджетами на підготовку закладів освіти до початку нового 2023/24 навчального року, був втричі менший у порівнянні з минулим роком.

 

Закладам освіти не вистачає психологів, – результати моніторингу

В Україні залишається невирішеним питання забезпечення закладів освіти практичними психологами. Наразі школи забезпечені практичними психологами на 80%, а дитячі садки лише на 33%.

 

Школярі мають перебувати в укриттях до завершення тривоги.

У МОН наголошують, що під час оголошення повітряної тривоги школярі мають спуститися в укриття і перебувати там до її закінчення, незважаючи на намагання батьків забрати дитину додому.

 

Більшість українських шкіл восени працювали очно.

61% шкіл здійснювали очне навчання, 24% працювали у змішаному форматі та 15% проводили освітній процес дистанційно. У порівнянні з минулим роком, кількість шкіл, що працювали очно, збільшилася на 14%.