Журнал: «Педагогічний пошук» №3 (119), 2023

Джерело:https://sites.google.com/view/pedposhuk/%D0%BF%D0%BE%D1%82%D0%BE%D1%87%D0%BD%D0%B8%D0%B9-%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D1%80

Автор: Остапійовський І., Радецька І.

Назва статті: Управлінське рішення як важливий чинник реалізації педагогіки партнерства

Ключові слова: менеджмент, управлінське рішення, Нова українська школа, педагогіка партнерства.

Анотація. Важливим пріоритетом у діяльності освітян є реалізація Концепції «Нова українська школа». Зміст її в концентрованому вигляді відображено у формулі НУШ. Серед дев’яти складових цієї формули важливу роль відводиться педагогіці партнерства.

Реалізація педагогіки партнерства, на нашу думку, сприятиме перетворенню закладів освіти із напівзакритих систем у відкриті. Відкритість системи створює умови зацікавленості усіх учасників освітнього процесу в розвитку закладу освіти. Це у свою чергу буде сприяти отриманню закладом освіти додаткових ресурсів, забезпечуватиме його конкурентоспроможність і позитивний імідж.

Одним із визначальних чинників у реалізації педагогіки партнерства є управлінське рішення. Функціонування і життєдіяльність установи розпочинається і завершується управлінським рішенням. Зрозуміло, що авторитарне рішення ніколи не буде сприяти формуванню партнерських відносин. І невипадково одним зі структурних компонентів, що визначають якість управлінських процесів, є організація освіти на засадах людиноцентризму, прийняття управлінських рішень на основі конструктивної співпраці учасників освітнього процесу, взаємодії закладу освіти з місцевою громадою.