Головні події освітянського тижня 

Оприлюднено рекомендації МОН з викладання предметів.

Документ містить рекомендації для вчителів з викладання предметів та інтегрованих курсів у початковій, базовій та старшій школі за освітніми галузями, які вони мають використовувати у роботі.

 

Школи мають виявити рівень прогалин у навчанні учнів.

За підсумками визначення рівня опанування предметів учнями має бути визначена необхідність організації традиційного повторення матеріалу за минулий рік або запроваджено «коригуюче навчання».

 

Учителі можуть змінювати зміст навчального предмета.

У МОН повідомили, що загальний обсяг таких змін може досягати 20%. Цього року вчителі можуть розробляти навчальну програму предмета на основі обраної модельної навчальної програми.

 

У МОН наголошують на свободі роботи вчителя.

Автономія вчителя має бути забезпечена академічною свободою, включаючи свободу від втручання в педагогічну діяльність. Також автономія має ґрунтуватися на вільному виборі форм, методів і засобів навчання.

 

МОН рекомендує ділити великі класи на групи.

У Міністерстві освіти і науки зазначають, що класи, у яких навчаються 28 і більше школярів, можуть ділитися на групи при вивченні української та іноземної мови, інформатики, технологій та фізичної культури.

 

Учителям радять проводити психологічні хвилинки.

У МОН рекомендують проводити психологічні хвилинки під час уроку, що допоможуть учням впоратися зі стресом та його наслідками. Також психологічні хвилинки допоможуть емоційно налаштувати учнів на урок.

 

В УЦОЯО відзначають серйозні проблеми в навчанні фізики.

Фахівці УЦОЯО наголошують, що низькі результати виконання випускниками шкіл деяких завдань НМТ з фізики вкотре засвідчили серйозні проблеми в навчанні цього предмета в школах.

 

Видатки на освіту в 2024 році зростуть на 23 млрд.

Кабінет Міністрів ухвалив проєкт бюджету на 2024 рік, збільшивши видатки на освіту на 23 млрд – з 156 до 179 млрд грн. Також з 1 січня мінімальна зарплата зросте до 7100 грн, а з 1 квітня – до 8000 грн.

 

Завдання НМТ з математики викликали труднощі у випускників.

За даними УЦОЯО, навіть завдання для перевірки рівня сформованості основних математичних навичок та застосування їх при розв’язуванні стандартних задач викликають труднощі у випускників шкіл.

 

Зарплати освітян в 2024 році будуть дещо підвищені.

Освітня субвенція в 2024 році буде збільшена на 18%. Такі показники дозволять підвищити зарплати працівникам освіти – на 10% з 1 січня і ще на 12% з 1 липня (за тарифною сіткою).

 

Оприлюднено тести ЗНО для вчителів-предметників.

Український центр оцінювання якості освіти оприлюднив тестові завдання, які виконували вчителі української мови та літератури й математики у межах першого етапу пілотної