Головні події освітянського тижня 

ВР зробила крок до обов‘язкової ДПА з історії й іноземної мови.

Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроєкт, яким пропонується розширити перелік предметів державної підсумкової атестації обов’язковими іспитами з історії України та іноземної мови.

 

Більшість українських студентів навчаються за контрактом.

Майже дві третини студентів в українських вишах здобувають вищу освіту за кошти фізичних або юридичних осіб. Водночас в Україні налічується 439 державних та 248 приватних університетів.

 

Участь у визначенні освітніх втрат візьмуть 10 тисяч учнів.

Учні з майже 300 шкіл будуть залучені до проведення моніторингу якості освіти, метою якого є вивчення результатів навчання школярів 6 та 8 класів з математики та української мови в умовах війни.

 

Персональні результати моніторингу освіти не публікуватимуть.

Держслужба якості освіти, яка відповідатиме за проведення моніторингу результатів навчання учнів 6-х та 8-х класів, не публікуватиме персоналізовані дані тестування школярів.

 

НМТ може містити завдання профільного рівня.

В УЦОЯО повідомили, що до частини національного мультитесту з математики можуть бути включені завдання профільного рівня, але вступники, які навчалися за рівнем стандарту, зможуть отримати високі бали.

 

Випускники з ТОТ зможуть безкоштовно навчатися у вишах.

Випускники з окупованих територій і ті, хто покинув ці території після 1 січня 2023 року, мають право на навчання за держзамовленням. Заяву на вступ можна буде подати онлайн.

 

Вчителі обов’язково проходитимуть курс з психологічної підтримки.

Відтепер щонайменше 10% від годин, передбачених на підвищення кваліфікації, будуть спрямовуватися на вдосконалення знань і навичок щодо надання психологічної підтримки учням.

 

Столичні школи окремо займатимуться з випускниками.

Столичним школам рекомендовано змінити класно-урочну систему на індивідуалізоване групове навчання учнів 9-х та 11-х класів. Метою ініціативи є подолання освітніх розривів та систематизації знань учнів.

 

Педагог має відчувати себе гідною людиною, – міністр.

Оксен Лісовий наголосив, що у Міністерстві освіти і науки активно працюють над питанням підвищення зарплати для фахівців усіх рівнів освіти. За його словами, розуміння проблеми є на всіх владних рівнях.

 

На НМТ уже зареєстровано майже 100 тисяч вступників. За два тижні реєстрації для участі у тестуванні учасниками вступної кампанії створено 154 тисячі персональних кабінетів. 96 тисяч вступників уже отримали повідомлення про успішну реєстрацію.

 

Предмет історія України є лідером серед учасників НМТ.

Історія України є найбільш популярним предметом за вибором серед учасників національного мультипредметного тесту. На другому місці за популярністю серед вступників залишається іноземна мова.