Журнал «Сучасна освіта» №1, 2023

Вступ – 2023: Проєкт порядку прийому на навчання

Міністерство освіти і науки України підготувало до громадського обговорення проєкт порядку прийому на навчання для здобуття вищої освіти у 2023 році.

Передбачено важливі особливості проведення вступної кампанії у 2023 році

  1. Вступники на основі повної загальної середньої освіти та освітньо-професійного ступеня фахового молодшого бакалавра (освітньо-кваліфікаційного рівня молодшого спеціаліста, ступеня вищої освіти молодшого бакалавра) вступатимуть за результатами національного мультипредметного тесту (HMT) (подібно до 2022 року).
  2. Вступників до магістратури зараховуватимуть за результатами єдиного вступного іспиту (ЄBI), який поєднує тест загальної навчальної компетентності та тест з іноземної мови (англійської, німецької, французької, іспанської на вибір вступника)) для всіх спеціальностей та єдиного фахового вступного випробування (ЄФВВ).
  3. Без зовнішніх іспитів (HMT, CBI, ЄФВВ), а лише за результатами вступних випробувань у закладі вищої освіти можна буде вступити на контракт на основі повної загальної середньої освіти.
  4. Надання вступникам рекомендацій для навчання у закладах вищої освіти державної форми власності усіх сфер управління (крім вищих військових навчальних закладів, закладів вищої освіти зі специфічними умовами навчання, військових навчальних підрозділах закладів вищої освіти) та приватної форми власності за державним замовленням, комунальної форми власності за регіональним замовленням будепроводитись за результатами адресного розміщення бюджетних місць, яке оприлюднюється в ЄДЕБО.
  5. У вступній кампанії 2023 року не планується використовувати середні балираніше здобутих документів про освіту та сільський коефіцієнт.
  6. 6. Буде розширенофункціоналособистого електронного кабінету вступника, який дозволятиме подавати як заяви вступників для участі в конкурсному відборі, так і заяви для участі у вступних випробуваннях (крім HMT).
  7. Передбаченозбереження усіх пільг та пільгових категорій, зокрема для жителів тимчасово окупованих територій.
  8. Вступникибудуть допускатись до конкурсного відбору на місця державного (регіонального) замовлення та можуть бути рекомендовані або переведені на такі місця в разі наявності конкурсного бала не менше між 130,000 (для дітей загиблих захисників України ця умова  не застосовується).
  9. 3 метою уникненняформуваннямалочисленних студентських груп кваліфікаційний мінімум державного замовлення може визначатися закладами вищої освіти для відкритих конкурсних пропозицій зі спеціальностей, які входять до Переліку спеціальностей, яким надається особлива підтримка.
  10. Приймання на навчання за державним замовленням до вищих військових навчальних закладів, закладів вищої освіти зі специфічними умовами навчання, військових навчальних підрозділів закладів вищої освіти буде проведено за власними Правилами прийому без додержання більшості вимог загального Порядку прийому, як і у 2022 році.