Головні події освітянського тижня

 

За кордоном перебуває майже 500 тисяч школярів, – міністр

За кордоном перебуває майже пів мільйона українських дітей шкільного віку.

Про це повідомив міністр освіти Сергій Шкарлет в ефірі телемарафону.

За його словами, спостерігається повільна тенденція до зменшення кількості дітей, які перебувають за кордоном.

«На початку збройної агресії за кордоном перебувало 650 –690 тисяч українських дітей віком від 0 до 18 років, тобто дошкільного та шкільного віку, станом на 1 вересня – 488 тисяч, на грудень – 480–520 тисяч дітей. На сьогодні за кордоном перебувають близько 500 тисяч дітей шкільного віку, які навчаються в закладах загальної середньої освіти», – поінформував міністр.

 

МОН оновить перелік інвентаря для шкільних спортзалів

Міністерство освіти оновить типовий перелік обладнання та інвентаря для фізкультурно-спортивних приміщень шкіл.

Нова редакція типового переліку запропонована для громадського обговорення.

Проєкт переліку розроблений відповідно до оновленої модельної навчальної програми «Фізична культура. 5-6 класи».

У першому та другому розділах проєкту пропонується обладнання та інвентар, за допомогою якого педагоги зможуть реалізувати інваріантну частину навчальних програм.

 

Переможцям МАН призначені стипендії Президента

Переможці ІІІ етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів – членів Малої академії наук у 2022 році протягом року отримуватимуть президентську стипендію.

Відповідно до наказу Міносвіти, усього стипендію Президента отримали 120 учнів – членів МАН.

Виплати здійснюватимуться щомісяця протягом року, починаючи з 01 вересня 2022 року до 01 вересня 2023 року.

 

Готуйтесь до ЗНО/НМТ 2023 року онлайн

Випускники шкіл, які 2023 року складатимуть тести зовнішнього незалежного оцінювання (національного мультитесту) можуть ефективно готуватися до тестування на сайті ЗНО-ОНЛАЙН.

Для комфортної підготовки до іспитів на сайті ЗНО-ОНЛАЙН розміщено майже 500 варіантів тестів з усіх предметів зовнішнього оцінювання за всі роки його проведення.

Послідовне опрацювання завдань дозволить учасникам підвищити свої шанси на успішне складання тестів.

Спосіб виконання тестових завдань на сайті максимально наближений до справжніх умов тестування, а форма надання відповідей аналогічна формі в реальних тестах, що покращує адаптацію до виконання завдань.

 

Українці можуть отримати консультацію із цифрового захисту

Українців запрошують скористатись безплатною гарячою лінією екстреної допомоги з цифрової безпеки NADIYNO.

Під час звернення кожен українець може отримати фахову консультацію із цифрового захисту.

Фахівці зможуть надати ґрунтовні відповіді на питання, як налаштувати захист акаунтів та пристроїв (комп’ютер, мобільний, планшет) або як уникнути крадіжок паролів, банківських даних та зламу акаунтів.

 

Молодим науковцям пропонують стипендії у Відні

Інститут гуманітарних досліджень у Відні пропонує дослідницькі стипендії для молодих кандидатів наук.

Участь у програмі можуть узяти українські науковці, які здобувають PhD у сфері гуманітарних або соціальних наук або отримали PhD у сфері гуманітарних або соціальних наук після 2017 року.

Переможці конкурсу отримають можливість протягом чотирьох місяців працювати над своїм дослідженням в австрійському Інституті гуманітарних досліджень Відня, маючи зручний робочий простір та доступ до усіх ресурсів закладу.

Також науковці отримають щомісячну стипендію розміром 2 500 євро (якщо стипендіат ще навчається) або 3 000 євро (якщо науковець вже захистив дисертацію).

 

Робота за сумісництвом та її оплата: пояснює Профспілка

ЦК Профспілки працівників освіти і науки України у відповідь на запит черкаської організації профспілки щодо викладацької роботи керівників, їх заступників, педагогів-організаторів та інших працівників закладів та установ освіти, а також роботи за сумісництвом та її оплати надало роз’яснення щодо роботи за сумісництвом.

Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин» від 01.07.2022 № 2352-ІХ внесено зміни до статті 102-1 КЗпП, яку викладено у новій редакції. Встановлено, що сумісництвом вважається виконання працівником, крім основної, іншої оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час на тому самому або іншому підприємстві, в установі, організації або у роботодавця – фізичної особи.

Працівники, які працюють за сумісництвом, одержують заробітну плату за фактично виконану роботу.

 

Понад 15,5 тисяч дітей в Україні постраждало від війни

Від початку повномасштабних військових дій в Україні постраждало понад 15,5 тисяч дітей.

За даними державного порталу «Діти війни», станом на 6 січня 2023 року від агресії рф загинуло 453 дитини, ще 877 дітей поранені.

Також майже 14 тисяч дітей є депортованими (повернуто 125 осіб), а 353 вважаються зниклими.

Водночас понад 8,7 тисяч загублених дітей вдалося розшукати після початку повномасштабної агресії.

 

Штучний інтелект уже може писати замість учня: як це вплине на освіту

Поява чат-ботів на основі технологій штучного інтелекту, які можуть виконувати шкільні домашні завдання, призведе до кризи в системі освіти. Педагоги будуть змушені повністю переосмислити підходи до викладання.

Написання учнями власних текстів є важливою складовою навчального процесу. Вивчаючи різні предмети, школярі мають навчитися аналізувати й узагальнювати матеріал, аргументувати власну позицію, добирати влучні приклади й робити висновки.

Державний стандарт Нової української школи, з-посеред іншого, передбачає, що учень створює тексти різних типів, стилів і жанрів, пов’язуючи різні ідеї та аргументуючи власну позицію.