Головні події освітянського тижня 

Участь в основній сесії ЗНО підтвердили 223 тисячі учасників.

Завершився перший етап підтвердження участі у національному мультипредметному тесті. Другий етап, у ході якого необхідно буде остаточно вибрати місто або країну складання тесту, розпочнеться з 21 червня.

Учителі отримуватимуть заробітну плату.

За словами народної депутатки Юлії Гришиної, учителі продовжать отримувати заробітну плату, оскільки освітня субвенція наразі фінансується у повному обсязі. Водночас ситуація з виплатами надбавок у регіонах різна.

Завдання на літо для молодших школярів.

Освіта.ua спільно з проєктом «Розвиток дитини» підготовлено чотири навчальні програми для молодших школярів за темою «Завдання на літо: йдемо підготовленими до наступного класу».

МОН змінить методологію викладання історії в школі.

У відомстві наголошують, що викладання історії ґрунтуватиметься на національних архівних документах. Також будуть описані взаємовідносини між українською нацією та «руським миром» на основі історичної правди.

Оприлюднено рейтинг вишів «ТОП-200 Україна 2022».

При складанні рейтингу експерти враховували сучасні тенденції розвитку вищої освіти, що зазнає глибинних змін у результаті впливу пандемії COVID-2019 і повномасштабного воєнного вторгнення рф.

Уряд планує забезпечити безпеку учнів у школах.

Тема забезпечення безпеки учнів була обговорена під час наради за участі представників МОН, МВС, Мінінфраструктури, Мінрегіону та ДСНС. Цього року до перших класів готуються піти близько 400 тисяч дітей.

Учнів вчитимуть поводитися зі зброєю.

Голова Комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій висловив переконання у тому, що школярі мають володіти елементарними навичками поводження зі зброєю та надання першої допомоги.

На місцях призупиняють трудові договори з учителями.

За даними Профспілки працівників освіти, на місцях є випадки призупинення дії трудових договорів на час літніх канікул. Водночас залишки освітньої субвенції в місцевих бюджетах збільшилися до 8,1 млрд грн.

Україна отримає $1,5 млрд на зарплати бюджетникам.

Світовий банк виділив кошти для виплати зарплатні українським державним службовцям та вчителям. Проект спрямований на забезпечення доступу українців до медичних послуг, освіти та соціального захисту.

Шкільні підручники з російської мови не друкуватимуть.

Міністерство освіти і науки виключило підручники з російської мови для 6 і 10 класів з переліку підручників, які будуть видаватися надалі і в яких є потреба у 2023 році.

Рішення про формат навчального року ухвалить місцева влада.

За словами міністра освіти і науки, рішення про офлайн чи онлайн формат освітнього процесу у новому навчальному році ухвалюватимуть засновники шкіл, зважаючи на безпекову ситуацію.

У закладах освіти проведуть аудит готовності укриттів. Державна служба з надзвичайних ситуацій проведе аудити щодо готовності засобів укриття в закладах освіти з метою гарантування безпечного освітнього процесу у новому навчальному році.

Учителі отримають решту відпустки після рішення ВР.

Наразі педагоги можуть скористатися 24 днями відпустки. Отримати повноцінну відпустку вчителі зможуть після внесення відповідних змін до законодавства. Розгляд законопроекту має відбутися до 22 червня.

Атестати за кордоном видаватимуть дипломатичні установи.

Випускники 9 і 11 класів, які внаслідок війни вимушені були виїхати за кордон, зможуть отримати свідоцтва про освіту в дипломатичних представництвах України.