Головні події освітянського тижня 

Дорожня карта вступника 2022 року.

Освіта.ua пропонує вступникам, які здобули повну загальну середню освіту, інформаційну онлайн збірку, що допоможуть зорієнтуватися в процедурі вступу до закладів вищої освіти, а також в інших актуальних питаннях.

Документи випускників зможуть отримати довірені особи.

Згідно з рішенням МОН, документи випускників, які тимчасово перебувають в інших регіонах, у школах зможуть отримати один з батьків, інші законні представники або інші особи за довіреністю.

Новий сервіс з підготовка онлайн до мультитесту ЗНО 2022.

Платформа ЗНО-ОНЛАЙН пропонує вступникам, які складатимуть тест скористатися новим сервісом з підготовки. Сервіс надає можливість тренуватися, опрацьовуючи усі  блоки мультитесту.

Свідоцтва випускників школи зберігатимуть рік після війни.

Відповідно до рішення Міністерства освіти і науки, документи випускників про освіту будуть зберігатись у школах протягом року після завершення воєнного стану.

Професійну освіту можна буде здобути повторно безоплатно.

Для того щоб безоплатно отримати другу робітничу професію, потрібно буде мати страховий стаж. Розпочати повторне навчання можна не раніше, ніж через 3 роки після отримання попередньої професії.

Вибір підручників для 5 класу НУШ триватиме до 29 травня.

Школи мають здійснити вибір підручників для 5 класу Нової української школи до 29 травня. Після узагальнення, результати вибору підручників вони будуть передані Інституту модернізації змісту освіти.

В Україні відокремлять профтехнічну й середню освіту.

Верховна Рада у першому читання ухвалила законопроект, що дозволить громадянам здобувати робітничу професію у закладах професійної освіти без одночасного здобуття повної загальної середньої освіти.

Українські вчителі отримають 43 тисячі ноутбуків від Google.

Компанія Google надасть Україні фінансову допомогу для закупівлі ноутбуків Chromebook для українських педагогів. Очікується, що це дозволить продовжувати освітній процес під час війни.

З 1 вересня відкриють лише школи з бомбосховищами.

У новому навчальному році працювати у звичайному режимі зможуть школи, що забезпечені бомбосховищами. Наразі МОН проводить відповідні аудити щодо наявності бомбосховищ у закладах.

Рейтинг університетів за показниками Scopus 2022 року.

Освіта.ua оприлюднений черговий щорічний рейтинг вишів за даними бази Scopus. Рейтинг ґрунтується на показниках цитованості наукових статей, опублікованих закладами освіти або їхніми фахівцями.

Міносвіти планує внести зміни у шкільні програми.

За словами голови профільного комітету ВР Сергія Бабака, через війну з рф до програм деяких предметів будуть внесені зміни. Зокрема, зміни торкнуться програми з зарубіжної літератури та історії.

Уряд виділив кошти на виготовлення документів про освіту.

Кабінет Міністрів забезпечив виділення коштів для придбання та виготовлення документів про освіту для випускників. Рішення має на меті забезпечити випускників документами про освіту.

Вступники мають двічі підтвердити участь у НМТ.

Майбутні вступники, які планують складати мультипредметний тест ЗНО, мають двічі підтвердити свій намір брати участь у тестуванні. Перший етап триватиме до 7 червня, другий – з 21 червня до 7 липня.

Перелік країн Європи, де проведуть НМТ, можуть розширити.

Перелік країн Європи, де буде проводитись мультипредметний тест ЗНО, може бути розширений. Наразі тривають перемовини з Люксембургом, Словенією, Туреччиною, Швейцарією і Фінляндією.

За період війни біженцями стали понад 750 тисяч учнів.

З різних регіонів України за кордон виїхали майже 672 тисячі учнів. Всередині держави зафіксовано орієнтовно 87 тисяч школярів, які продовжують навчання у статусі тимчасово переміщених осіб.