Головні події освітянського тижня 

Видатки на освіту в 2022 році скоротили на 14 млрд грн

Скорочення видатків загального фонду держбюджету–2022 в галузі освіти й науки складе понад 14 млрд гривень.

Такі зміни щодо фінансування галузі закріплені постановою Кабінету Міністрів України.

Згідно з рішенням уряду, видатки загального фонду держбюджету на 2022 рік, передбачені для МОН за програмою «Освітня субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам», скорочено на 10 відсотків, загальним обсягом понад 10,8 млрд гривень.

 

Заборона працювати з-за кордону не стосується вчителів

Постанова уряду, за якою працівникам державних установ та підприємств забороняється працювати за кордоном, не стосується вчителів та вихователів.

На цьому наголосив освітній омбудсмен Сергій Горбачов, коментуючи сигнали від учителів про вимоги дирекції негайно повертатись з-за кордону.

Згідно з роз’ясненням освітнього омбудсмена, заклад освіти комунальної форми власності не є «суб’єктом господарювання державного сектору економіки», тому учитель може працювати дистанційно із-за кордону, для цього не потрібно відрядження.

 

Учителям пропонують створити розробки з медіаосвіти

Українських педагогів запрошують до участі в розробленні уроків, вправ і методичних матеріалів, присвячених медіаосвіті в умовах воєнних дій.

Серед пріоритетних тем інструменти медіаграмотності, верифікації контенту та інформаційної безпеки у воєнний час (критичне мислення, фактчекінг, аналіз джерел тощо) задля розпізнавання маніпуляцій та пропаганди.

 

Вступники мають підтвердити свою участь у ЗНО

Майбутні учасники зовнішнього незалежного оцінювання мають підтвердити свою участь у тестуванні.

Про це повідомили в Українському центрі оцінювання якості освіти.

Зокрема, вступники, які створили реєстраційні картки, ще не є учасниками Національного мультитесту ЗНО. Для участі в тестуванні вони мають обов’язково підтвердити своє бажання проходити тест на своїх інформаційних сторінках. Відповідна опція буде доступна у травні.

Окрім того, майбутні учасники ЗНО мають повідомити організаторів про те, у якому регіоні вони перебуватимуть у липні.

 

Уряд розширив коло завдань інклюзивно-ресурсних центрів

Кабінет Міністрів розширив перелік завдань, які мають виконувати інклюзивно-ресурсні центри у період дії воєнного стану.

Про це йдеться в ухвалених змінах до Положення про інклюзивно-ресурсні центри щодо розширення кола завдань на період дії воєнного стану.

Так, в умовах воєнного стану інклюзивно-ресурсні центри мають здійснювати супровід внутрішньо переміщених осіб з особливими інклюзивними потребами.