Головні події освітянського тижня 

У МОН задоволені темпом вакцинації вчителів.

За словами Сергія Шкарлета, показники статистики вакцинації проти COVID-19 свідчать про високий рівень відповідальності педагогів перед своїми учнями, колегами, суспільством.

Нещеплених освітян відсторонюватимуть від роботи з 8 листопада.

Уряд затвердив рішення, що передбачає механізм відсторонення працівників, які підлягають обов’язковому щепленню проти СOVID-19 та які відмовляються або ухиляються від його проведення.

МОН планує розвивати «Всеукраїнську школу онлайн».

Відомством затверджений Порядок наповнення веб-платформи «Всеукраїнська школа онлайн». Документом визначено механізм наповнення платформи освітніми матеріалами, а також проведення їх експертизи.

Через перевірку закупівель ноутбуків заощаджено 25 млн.

Міністерством цифрової трансформації заощаджено бюджетні кошти внаслідок проведення експертизи договорів на закупівлю ноутбуків для вчителів. Перевірки відбулися в п’яти областях та Києві.

Рівень цифрової грамотності вчителів є високим, – Держслужба.

У Державній службі якості освіти, посилаючись на результати власного дослідження, заявили, що в усіх областях України спостерігається високий рівень цифрової грамотності педагогів.

Обмеження у правах нещеплених осіб порушує Конституцію.

Уповноважена Верховної Ради з прав людини заявила, що будь-яка дискримінація або обмеження у правах працівників, які не вакцинувалися, є неприпустимими і прямо порушують норми Конституції України.

У 2022 році на зарплату вчителів додадуть 8,4 млрд грн.

Освітня субвенція з державного бюджету, за рахунок якої буде забезпечуватися виплата заробітної плати вчителям, в 2022 році складе 108 млрд грн, що є більшим за показники цього року на 8,4 млрд грн.

У Мінфіні кажуть про рекордні видатки на освіту в 2022 році.

За словами заступника міністра фінансів, у проекті Державного бюджету на 2022 рік уперше видатки на освіту зведеного бюджету передбачені на рівні понад 7% ВВП та становлять 392,2 млрд грн.

Шмигаль заявив, що в Україні немає примусової вакцинації. Прем’єр-міністр наголосив, що в Україні немає примусової вакцинації громадян від COVID-19. Водночас на його переконання, МОЗ може визначати професії, представники яких мають вакцинуватися обов’язково.

У МОЗ визнали доцільність вакцинації школярів від COVID-19.

Міністерство охорони здоров’я ввело в дію Рішення оперативного штабу МОЗ з реагування на ситуації з поширення хвороб, яким визначена доцільність вакцинації проти COVID-19 дітей віком від 12 років.

Омбудсмен просить роз’яснити, як бути з нещепленими освітянами.

Сергій Горбачов звернувся до МОЗ, МОН та Держслужби з питань праці щодо надання роз’яснень із практичного застосування рішення про відсторонення від роботи освітян, які не мають щеплення.

Уряд створив школу для дітей, які перебувають на лікуванні.

Кабмін створив державну установу «Школа супергероїв», що надаватиме освітні послуги дітям, які перебувають на лікуванні. Освітні центри будуть створені при великих дитячих лікарнях в усіх областях.

Заробітна плата в освіті є нижчою за середню на 13%.

За даними Держстату, півень середньої заробітної плати штатних працівників в освітній сфері у вересні цього року склав 12 334 грн, що є меншим за середній рівень зарплат в економіці на понад 13%.

Більшість областей переходить на дистанційне навчання.

За інформацією Держслужби якості освіти, з 1 листопада у більшості областей освітній процес відбуватиметься дистанційно, окрім шкіл, де 100% працівників мають COVID-сертифікати.