Головні події освітянського тижня 

В Україні від COVID-19 вакциновано 550 тисяч освітян.

У Міністерстві освіти наголошують, що наразі пріоритетним завданням відомства є процес вакцинації працівників сфери освіти, що дасть змогу розпочати освітній процес в очному форматі.

За кошти держави зможуть навчатись 189 тисяч вступників.

Навчатись за кошти держави матимуть можливість понад 37 тисяч фахових молодших та молодших бакалаврів, понад 87 тисяч вступників на бакалаврат та майже 60 тисяч вступників до магістратури.

Розпочався прийом заяв про вступ до вишів.

Цього року вступники можуть подати до 5 заяв на місця державного та регіонального замовлення. Водночас на контракт вступник може подати до 30 заяв. Кожній заяві на бюджетні місця вступник має надати пріоритетність.

Розпочалися вступні іспити та творчі конкурси в коледжах.

Розпочалися іспити, творчі конкурси та співбесіди для абітурієнтів, які вступають на основі базової середньої освіти. За результатами випробувань відбудеться конкурс на навчання для здобуття фахової передвищої освіти.

МОН просить вчасно платити зарплати вчителям.

У Міністерстві освіти заявили, що відомство спільно з обласними департаментами освіти і науки моніторить та вживає заходів щодо забезпечення вчасної виплати заробітних плат учителям шкіл.

МОН: цифрова компетентність освітян є основним завданням.

У відомстві наголошують, що міністерство показало значні результати в розвитку цифрової освіти. Зокрема, технічне забезпечення шкіл та цифрова компетентність освітян є основними завданнями Міністерства освіти.

На ВступСВІТА.UA опубліковано перші списки вступників.

Інформаційною системою розпочато інформування абітурієнтів про перебіг вступної кампанії. На сайті публікуються рейтингові списки вступників до всіх закладів вищої освіти. Сайт системи оновлюється тричі на добу.

МОН надало грифи для модельних програм базової школи.

Відомство рекомендувало для використання нові модельні навчальні програми базової середньої освіти. Програми будуть впроваджуватися в освітній процес поетапно, починаючи з 2022/23 навчального року.

МОН планує надати дитсадкам фінансову свободу.

Міністр освіти повідомив, що освітнє відомство розробляє нову редакцію закону «Про дошкільну освіту», яка передбачатиме фінансову свободу закладів дошкільної освіти, а також нову модель фінансування дошкільної освіти.

В Україні стартують іспити з володіння державною мовою.

Перша сесія іспитів із володіння українською мовою для претендентів на посади державних службовців розпочнеться 19 липня. Іспит призначений для осіб, яким потрібно підтверджувати рівень володіння державною мовою