Підсумки тижня в освіті: головні події

Розпочалася вступна кампанія до коледжів. В Україні розпочалася вступна кампанія до закладів фахової передвищої освіти. Строки подачі документів до закладів освіти залежать від базової освіти вступників.

У МОЗ вважають, що вакцинація в освіті має стати обов’язковою. Головний санітарний лікар висловив переконання, що невакцинованих дітей, які не мають медичних протипоказань, не потрібно допускати до шкіл, а освітяни мають вакцинуватись обов’язково.

9 приватних вишів отримають держзамовлення. За словами міністра освіти, цього року приватні заклади вищої освіти зможуть приймати вступників на місця державного замовлення, у разі якщо вступники виявлять бажання навчатись у них за бюджетні кошти.

Розпочали роботу гарячі лінії щодо вступної кампанії. Телефонні лінії призначені для консультування з питань вступу, реагування на можливі факти порушення законодавства про освіту, а також належного контролю за проведенням вступної кампанії 2021 року.

В Україні вакцинувалися майже 400 тисяч освітян. Міністр освіти і науки Сергій Шкарлет висловив вдячність Міністерству охорони здоров’я за підтримку позиції щодо першочергової вакцинації освітян. Наразі вакцинація освітян продовжується.

В Україні започаткували позапланові перевірки шкіл. Державна служба якості освіти та її територіальні органи відтепер зможуть проводити позапланові перевірки шкіл. У МОН наголошують, що перевірки мають на меті забезпечити інтереси суспільства щодо належної якості освіти.

Розпочато реєстрацію електронних кабінетів вступників. Розпочалась реєстрація кабінетів вступників, які мають намір вступати до вишів на основі повної середньої освіти. Створення електронного кабінету дозволить вступнику подавати електронні заяви про вступ.

Шмигаль доручив вчасно виплачувати зарплати освітянам. Прем’єр-міністр поставив завдання керівникам центральних та місцевих органів влади забезпечити, щоб кожен працівник бюджетної сфери, зокрема, й освіти, отримував зарплату не пізніше визначених законом термінів.

У початковій школі зможуть створювати з’єднані класи. З’єднані класи початкової школи відтепер можуть створюватись у будь-якій початковій школі, а не лише у філії опорного закладу. Клас-комплект може об’єднувати учнів різних років навчання, у тому числі осіб з особливими потребами.

Тест ЗНО з математики був дуже толерантним. В.о. директора Українського центру оцінювання якості освіти наголошує, що цього року тест ЗНО з математики був підготовлений з урахуванням того, що учні два роки перебували в умовах дистанційного навчання.

МОН: Cлужба якості освіти є джерелом об’єктивної інформації. В освітньому відомстві заявили, що Державна служба якості освіти та її територіальні органи є джерелом об’єктивної інформації про певні тенденції, ситуації у сфері освіти, закладах, місцевих органах влади.

У регіони почали доставку підручників для 4-х класів. До баз обласних органів управління освітою розпочато доставлення підручників для 4 класів. Водночас у МОН зазначають, що вчасне надходження підручників до шкіл залежатиме і від роботи місцевих органів управління освітою.