Підсумки тижня в освіті: головні події

Оголошені результати зовнішнього оцінювання 2021 року. Український центр оцінювання якості освіти визначив результати основної сесії ЗНО. Результати тестування будуть використані вступниками під час вступної кампанії, що стартує в липні.

Розпочалася реєстрація вступників на творчі конкурси. Виші розпочали реєстрацію абітурієнтів, які вступатимуть на спеціальності, що потребують результатів творчого конкурсу. Конкурс передбачає оцінювання здібностей, необхідних для навчання за окремими спеціальностями.

УЦОЯО: ЗНО з математики складали немотивовані вступники. В Українському центрі оцінювання якості освіти вважають, що результати ЗНО з математики, пояснюються тим, що значна частка абітурієнтів не мала намірів використовувати цей результат для вступу.

З математикою у нас біда-біда, – освітній омбудсмен. За словами Сергія Горбачова, цього року для отримання достатнього результату на ЗНО з математики учасникам тестування необхідно було мати елементарні навички логічного мислення і мінімальну просторову уяву.

Олена Зеленська очікує спротив реформі шкільного харчування. Перша леді прогнозує хвилю спротиву реформі шкільного харчування після набуття чинності нових норм організації харчування. Вона наголосила, що нормативи повинні виконуватися всіма школами.

Мережу ліцеїв формуватимуть за новими правилами. Парламентський комітет з питань освіти та науки рекомендував Верховній Раді ухвалити законопроєкт про особливості формування мережі ліцеїв. Документ містить низку новацій, які спростять процедуру створення ліцеїв у громадах.

В Україні вакцинувалися 300 тисяч освітян. Міністерство освіти і науки закликає всіх освітян взяти участь у вакцинації. За словами міністра Сергія Шкарлета, вакцинація вчителів від COVID-19 дозволить розпочати новий навчальний рік у звичному режимі.

МОН планує залучати кошти на профтехи через наглядові ради. Освітнє відомство надало рекомендації зі створення наглядових рад у закладах професійної освіти, одним із найважливіших завдань яких має стати залучення коштів для забезпечення їхньої діяльності.

Найвищий результат ЗНО отримали 574 учасники тестування. За результатами основної сесії зовнішнього оцінювання 200 балів з різних предметів отримали 574 учасники тестування. Найбільше двохсотбальників виявилось серед учасників ЗНО з англійської мови, математики та біології.

В Україні можуть створити освітній технопарк. Міністр освіти презентував модель Національного технопарку з підвищення якості освіти, метою якого є трансформація національної системи освіти, розбудова Нової української школи та забезпечення якісної та доступної освіти.