Освітянські новини

Секвестр бюджету: частину освітніх програм збережено. Верховна Рада ухвалила зміни до Державного бюджету. У Міністерстві освіти і науки повідомляють, що у бюджеті вдалось зберегти фінансування ключових програм освітнього відомства.

Половині старшокласників подобається навчання онлайн. За результатами досліджень, 50% учнів 9-11 класів подобається навчатись дистанційно. Разом з тим, в умовах карантину 46% педагогів витрачають значно більше часу на підготовку до проведення уроків.

Учні 9-х класів отримають свідоцтва про освіту в червні. Міністерство освіти рекомендує закладам середньої освіти провести річне оцінювання учнів 9-х класів та видати їм документи про освіту у раніше заплановані терміни.

У МОН розповіли, коли вчителі зможуть піти у відпустку. За словами в.о. міністра освіти Любомири Мандзій, учителі, які не будуть задіяні у процесі видачі документів про освіту випускникам шкіл, зможуть піти у відпустку за звичайним графіком.

МОН впровадить нові звання: експерт, інноватор і наставник. В освітньому відомстві пропонують включити до Переліку кваліфікаційних категорій і педагогічних звань педпрацівників нові звання «Викладач-експерт», «Викладач-інноватор», «Викладач-наставник».

Учасникам ЗНО показали, як відбувається тестування. УЦОЯО презентував учасникам ЗНО відео, у якому продемонстровано процес проведення тестування. Ролик дозволить майбутнім учасникам розширити коло своєї обізнаності щодо процедури проведення ЗНО.

Фінансування підвищення кваліфікації учителів скорочено. Кошти, що планувались на програму підвищення кваліфікації учителів були частково закладені в програму «Нова українська школа» і потрапили під бюджетне скорочення.

МОН пропонує завершити навчальний рік дистанційно. Школам рекомендовано не проводити масові заходи у цьому році. Оцінювання учнів має відбутись у дистанційній формі. Усі оцінки будуть виставлені учням до 15 червня. Табелі учнів отримають по e-mail.

Як провести дистанційне оцінювання учнів: рекомендації МОН. Рекомендації містять поради з поточного та формувального оцінювання, підсумкового оцінювання, оцінювання учнів НУШ, підсумкове оцінювання учнів, які здобувають освіту за індивідуальною формо, а також рекомендації щодо зарахування учнів до 5-х класів.

Мандзій: школам варто готуватись до завершення року. За словами в.о. міністра освіти Любомири Мандзій, в умовах дистанційного навчання педагогічні ради шкіл можуть самостійно визначати деталі освітнього процесу і завершення навчального року.

МОН просить вчителів не перевантажувати учнів. У відомстві рекомендують вчителям планувати кількість та обсяг завдань та контрольних заходів, з урахуванням принципу здоров’язбереження, запобігаючи емоційному та фізичному перевантаженню учнів.

У вересні школи проведуть оцінювання знань школярів. Міносвіти рекомендувало школам діагностувати рівень знань учнів, які вони отримають навесні 2020 року. Діагностика стосуватиметься всіх школярів, які зараз