Ухвалено проект закону «Про освіту» у першому читанні

Верховна Рада прийняла проект закону «Про освіту» у першому читанні.

Передбачені проектом закону реформи мають поліпшити умови праці вчителя за рахунок зменшення бюрократичного контролю, розширення академічних свобод і формування простору для творчої праці, обмеження втручання державних органів і органів місцевого самоврядування в освітній процес.

Проектом передбачається запровадження 12-річної повної загальної середньої освіти, оскільки за визначенням авторів законопроекту, модель 11-річної школи не відповідає потребам сучасного суспільства.

Буде впроваджена старша 3-річна профільна школа з двома групами профілів: академічні і професійні. При цьому в систему профільної старшої школи мають бути включені заклади профтехосвіти, технікуми та коледжі, які готують молодшого спеціаліста.

Учителі матимуть свободу вибору форм проходження підвищення кваліфікації. Також буде запроваджений механізм добровільної сертифікації вчителів. Після її проходження педагоги отримуватимуть відповідну надбавку до зарплатні. Закон також передбачає підвищення соціального статусу і оплати праці вчителя. Поступово відбуватиметься зростання заробітної плати освітян.

Впровадження закону «Про освіту» здійснюватиметься послідовно. Зокрема, в 1 клас 12-річної оновленої школи діти підуть в 2018 році, відповідно в 12 клас – в 2029 році.

Залишити відповідь