КОНЦЕПЦІЯ РОЗВИТКУ ПЕДАГОГІЧНОЇ ОСВІТИ

Міністерство освіти і науки запропонувало до громадського обговорення проект Концепції розвитку педагогічної освіти. Текст документа оприлюднений на сайті відомства.

ЇЇ метою є модернізація педагогічної освіти для створення бази підготовки педагогічних працівників нової генерації та забезпечення умов для становлення і розвитку сучасних альтернативних моделей розвитку педагогів, які стануть умовою впровадження реформи «Нова українська школа».

Зазначається, що здійснення масштабних освітніх реформ неможливе без докорінної модернізації усієї системи підготовки педагогічних працівників, яка може бути реалізована лише в контексті набуття педагогом гідного суспільного статусу.

Найбільшим викликом автори називають рівень оплати праці, який в сукупності з умовами праці, ресурсною базою, системою підготовки та професійного розвитку самих освітян, архаїчним управлінням обумовлює низький соціальний статус учителів, непривабливість педагогічної кар’єри, брак перспективних працівників з високим інтелектуальним рівнем та управлінськими здібностями.

Автори  Концепції розвитку педагогічної освіти відзначають необхідність розв’язання проблеми дисбалансу між запитами українського суспільства на висококваліфікованих педагогічних працівників та реальним станом педагогічної освіти, а також результатами діяльності закладів освіти і готовністю педагогічних працівників до реалізації освітніх реформ в Україні.

Реформування  педагогічної освіти передбачає дії за трьома напрямами: розроблення сучасної моделі педагогічної професії, модернізація освіти за педагогічними спеціальностями та визначення перспективних шляхів безперервного професійного розвитку і підвищення кваліфікації педагогічних працівників.

Залишити відповідь