Задачі для допитливих

Автор:  О А. Мандражи

 Назва статті: Задачі для допитливих

          Джерело інформації: Науково-методичний журнал «Математика в школах України», № 31-32, листопад 2017р.,  с. 67-70; http://journal.osnova.com.ua

Автор представляє різноманітні логічні задачі з родзинками, на уважність і життєвий досвід, задачі-оповідання та детективні історії, розгадка яких приводить до захвату і своєю легкістю, і водночас неочевидністю. Це задачі з життєвого досвіду на формування вміння уявляти та розмірковувати, розв’язання яких вимагає нешаблонного мислення.

Автор в статті наводить багато прикладів задач з математики, економіки,  комп’ютерних наук. Наведемо приклад однієї з них:

Паперовий кораблик відправили в подорож річкою Дніпро з Києва до Канева, відстань між якими дорівнює 125 км. Через який час кораблик буде в Каневі, якщо швидкість течії Дніпра приблизно дорівнює 0,7 м/с? (Слово «паперовий» саме і є родзинкою задачі, тому відповідь така: якщо папір не розмокне і корабель не потоне в Дніпрі, то плисти йому доведеться близько 50 годин, за умови, що Канів розташований нижче течії ніж Київ).

Залишити відповідь