Резерв оборони

Автор: Вєтров В.І., Вранешич О.В.

Назва статті: Резерв оборони

Джерело інформації: Журнал Оборонний вісник, № 6, 2017 рік, ст. 28-32.

         Без належно  вивченого, підготовленого  та врахованого резерву людських ресурсів держава не спроможна  здійснювати захист територіальної цілісності.

Резерви на випадок війни або  інших надзвичайних ситуацій – це люди, справна техніка та озброєння, продовольчі, фінансові та матеріальні засоби підготовлені та придатні  для негайного використання  у відповідних умовах.

Резерв армії США  складає близько 600 тис. чоловік. Така чисельність особового складу пояснюється наявністю понад 100 об’єднаних  командувань на території інших держав.

Головна вага та  якість резерву сектору безпеки та оборони визначається кількістю та якістю  підготовлених людей і це залежить від складу  та рівня розвитку людських ресурсів держави,  якістю обліку  та рівнем навченості  резерву персоналу для збройних сил за всіма  спеціальностями та посадами.

Бойові дії  в зоні АТО  протягом трьох років  свідчать,  що питання створення, реформування,  утримання та використання  резервів  в секторі  безпеки та оборони вимагають швидких, і,  головне  обґрунтованих змін і прийняття рішень, які б могли забезпечити безпечне та якісне поповнення  Збройних Сил України підготовленим резервом  за всіма  посадами  та спеціальностями.

За словами  Клаузевіца,  якого вважають  одним з найталановитішим воєначальником світу, армії не значно відрізняються одна від одної, за рахунок озброєння та рівня навченості,  але сильнішою може стати та армія,  яка має найбільшу кількість підготовленого резерву та спроможна в короткий  строк використати його.

Залишити відповідь