Журнал: «Академічні візії» № 35, 2024

Автори: Касьянова О., Кравець Л., Бойко О.

Назва статті: Віртуальна взаємодія в інклюзивному освітньому середовищі

Ключові слова: віртуальна комунікація, онлайн-комунікація, інтернет-комунікація, соціальні мережі, письмо, підлітки, середня школа, НУШ, здобувачі базової загальної середньої освіти, компетентність, онлайн-взаємодія, діджиталізація, дитина з особливими освітніми потребами, інклюзивна освіта, педагогічна комунікація, інформаційно-комунікаційні технології, інклюзивне освітнє середовище.

Анотація. Стаття присвячена дослідженню питання віртуальної комунікації в освітньому просторі. Наразі віртуалізація присутня в переважній частині освітнього процесу, оскільки на це є низка вагомих причин – фізичний стан людини – здобувача освітніх послуг, а також неможливість офлайн навчання через безпекову ситуацію в країні. Більшість сучасних інклюзивних закладів не можуть функціонувати повною мірою, тому в інклюзивному освітньому середовищі з’явився новий спосіб навчання – віртуальна комунікація.

Впроваджені в освітній процес цифрові технології та платформи для віртуальної комунікації дозволяють подолати бар’єри, які виникають через обмежені ресурси або фізичну віддаленість учнів з особливими освітніми потребами. Це відкриває нові можливості для індивідуалізації навчання, забезпечення доступу до якісної освіти, а також є умовою активної участі учнів у навчальному процесі, незалежно від їхнього місця перебування чи фізичних можливостей. Віртуальна комунікація є невід’ємною частиною інклюзивного освітнього простору, сприяючи більш ефективній інтеграції всіх учасників навчального процесу.

 

Джерело: https://academy-vision.org/index.php/av/article/view/1350