Головні події освітянського тижня

Розпочалася реєстрація е-кабінетів вступників. В Україні стартувала робота сервісу створення е-кабінетів для вступників до закладів вищої та передвищої освіти, які вступають на навчання на програми фахового молодшого бакалаврабакалавра та магістра.

 

Вступники після 9 класу можуть подавати заяви про вступ до коледжів. Вступники до закладів фахової передвищої освіти, які вступають після 9 класу, тобто на основі базової середньої освіти, можуть подавати заяви у своїх електронних кабінетах.

 

Уряд збільшив держзамовлення на деяких фахівців. Розширення держзамовлення відбудеться у сфері охорона здоров’я, воєнних наук, сферах національної безпеки, публічного управління та адміністрування, транспорту та будівництва, легкої промисловості тощо.

 

Усі учасники НМТ отримали офіційні результати в е-кабінетах. Вступники, які проходили тестування впродовж 18 травня – 25 червня, отримали результати тесту за шкалою 100–200 балів. Наразі вступники можуть сформувати Інформаційну картку, що необхідна для вступу до вишів.

 

Деяким учасникам НМТ перерахували бали з кількох предметів. Через виявлення помилок у завданнях тестів деяким учасникам тестування були перераховані підсумкові бали тестування з української мови, математики, фізики та хімії.

 

У вишах і коледжах створено центри допомоги вступникам. У центрах вступники можуть отримати допомогу в створенні електронного кабінету, поданні заяв про вступ в електронній формі, завантаженні додаткових документів чи відомостей, документів про освіту тощо.

 

МОН планує скасувати дистанційну освіту для дітей-ВПО. За інформацією ГО «Донбас SOS», МОН розроблений проєкт наказу, який передбачає, що діти з числа внутрішньо переміщених осіб мають навчатись очно або змішано за місцем свого фактичного проживання.

 

Учасникам ЄВІ змінять результати через помилки в ТЗНК. За рішенням УЦОЯО, вступникам в магістратуру і аспірантуру у зв’язку з виявленням технічних помилок в окремих тестах загальної навчальної компетентності будуть перераховані результати іспиту.

Розпочалась реєстрація вступників на творчі конкурси та співбесіди. Пройти цю реєстрацію мають вступники, які планують вступати на творчі та спортивні спеціальності, а також ті, хто має право вступати за співбесідою замість результатів НМТ.

 

Опубліковано консолідований рейтинг вишів України – 2024. Традиційний рейтинг українських університетів, створений Освіта.ua, містить загальний рейтинг, а також рейтинги, в яких визначено найкращі галузеві університети та найкращі виші регіонів України.

 

Уряд проведе експеримент із впровадження освітніх грантів. Незабаром Кабінет Міністрів запровадить експеримент з грантового фінансування здобуття вищої освіти. За результатами експерименту буде ухвалений відповідний законопроєкт, який запрацює наступного року.

 

Школи Львова розпочнуть навчання 19 серпня. Львівські школи розпочнуть новий навчальний рік раніше ніж зазвичай. Рішення місцевої влади ухвалене через складну ситуацію з постачанням електроенергії у місті. Якщо ситуація взимку стабілізується, школи працюватимуть у звичному режимі.