Головні події освітянського тижня

Документи про освіту будуть доступні в Дії.

Скоро в застосунку Дія відображатиметься інформація про освітні документи українців. У Минцифри зазначають, що відтепер не треба буде зберігати паперові документи про освіту та робити ксерокопії при прийомі на роботу.

 

Чверть українських школярів змушені навчатися дистанційно.

В умовах війни дистанційне навчання залишається актуальним для значної частки дітей. Наразі в Україні 24% дітей навчаються дистанційно, найбільше у східних та південних регіонах.

 

Сертифікація педагогічних працівників стартує 9 березня.

Листи-виклики для учасників тестування вже розміщені в їхніх персональних кабінетах на сайті Українського центру оцінювання якості освіти. У запрошенні зазначено адресу пункту тестування, а також дату та час іспиту.

 

Частина дітей в Україні здобуває «умовну» освіту, – дослідження.

Часто таку «умовну освіту» через труднощі з адаптацією на новому місці здобувають діти, що евакуйовані в тилову частину України, або ті діти, які перебувають за кордоном.

 

Ресурсність вчителів є низькою, – результати дослідження.

Наразі ресурсність українських педагогів є низькою, тому необхідно надати вчителям психологічну підтримку та більше дбати про їхнє ментальне здоров’я, щоб вони мали спроможність працювати з дітьми.

 

Молоді вчителі становлять 5% від загальної кількості педагогів.

Кількість молодих вчителів віком до 25 років, які мають педагогічний стаж від 1 до 3 років, становить 5%. Водночас учителів, які мають стаж понад 20-30 років, утричі більше. Середній вік вчителя – 46 років.

 

Ще один комітет ВР підтримав законопроєкт про освітні гранти.

Парламентський Комітет з питань молоді і спорту рекомендує прийняти за основу законопроєкт щодо фінансування здобуття вищої освіти та надання державної цільової підтримки її здобувачам.

 

Визначено дати проведення пілотного дослідження PISA у 2024 році.

З 8 квітня до 6 травня в Україні проведуть пілотний етап міжнародного дослідження РІSA-2025. Перелік закладів освіти, які стануть учасниками пілотного етапу РІSA-2025, буде сформовано до 4 березня.

 

Професія вчителя потребує постійного вдосконалення, – Гриневич.

На думку ексміністра, для того щоб учитель був у тренді, щоб він розумів, як реагувати на зміни, педагог потребує постійного натхнення і вдосконалення.