Головні події освітянського тижня 

Стартувала реєстрація на конкурс «Учитель року–2024».

Цьогоріч конкурс проводитимуть у чотирьох номінаціях: «Географія», «Образотворче мистецтво», «Українська мова та література», «Фізика».

 

Визначено школи, які навчатимуть онлайн дітей-біженців.

Міністерство освіти і науки оприлюднило перелік шкіл, у яких зможуть вивчати предмети українознавчого компоненту діти, які перебувають за кордоном.

 

Кількість закладів позашкілля поступово скорочується.

Протягом останніх двох років кількість закладів позашкільної освіти скоротилась на 415 закладів, а кількість дітей, що відвідує такі заклади, зменшилась на понад 340 тисяч осіб

 

НМТ у 2024 році матиме формат «3+1».

Вступні іспити до вишів відбудуться у вигляді національного мультипредметного тесту, до складу якого буде включено 4 навчальні предмети.

 

Географію повернуть до переліку предметів НМТ.

У 2024 році перелік предметів національного мультипредметного тесту за вибором учасника буде доповнений географією та українською літературою.

 

Депутати цього року не будуть втручатися у модель НМТ. Члени Комітету ВР з питань освіти і науки не мають наміру втручатися у модель проведення НМТ, що визначена Міністерством освіти і науки.

 

ДПА в 9 і 11 класах в 2024 році проводитись не буде.

Скасування проведення підсумкової атестації пов’язано із кількома причинами, зокрема з тим, що до 9 класу ще не дійшла реформа Нової української школи.

 

До двох тисяч учнів 4 класів візьмуть участь у пілотній ДПА.

Пілотний проєкт впровадження ДПА передбачатиме проведення іспитів за завданнями і згідно з рекомендаціями вчителям, розробленими УЦОЯО.

 

У ВР пропонують пришвидшити закриття сільських шкіл. Депутати пропонують скоротити термін оприлюднення рішення про реорганізацію чи ліквідацію шкіл у сільських громадах до 3 місяців.

 

Закон, що унормує модель НМТ, перебуває на реєстрації

Документ дозволить Міністерству освіти і науки провести вступні іспити у форматі компʼютерного тестування і затвердить модель його проведення за формулою «3+1».

 

В Україні скасують заочну форму навчання у вишах.

Нововведення пропонується застосувати вже під час вступної кампанії в 2024 році. Альтернативою заочній та вечірній формі має стати дистанційна форма навчання.