Головні події освітянського тижня 

Підлітки зможуть отримувати виплати за вакцинацію.

Президент України поставив Кабінету Міністрів завдання підготувати окрему програму виплати 1 тисячі грн для українських громадян віком 12-18 років, які пройшли повний курс вакцинації проти COVID-19.

Збільшена кількість вчителів-учасників сертифікації.

Цього року стати учасниками сертифікації зможуть 2 500 вчителів початкових класів. Реєстрація участі в сертифікації відбуватиметься відповідно до визначеної граничної кількості учасників для кожної області.

Уроки в школах починаються зарано, – дослідження.

Результати дослідження вчених Цюріхського університету, свідчать про те, що початок уроків о 8-9 годині ранку може бути занадто раннім. Додатковий час сну сприяє відчуттю школярами більшого рівня енергії.

В Україні проти COVID-19 щеплено 140 тисяч підлітків.

За словами головного санітарного лікаря, щеплення дітей роблять лише за бажанням батьків. У МОЗ наголошують, що частота несприятливих випадків після імунізації дітей не є більшою, ніж серед дорослих.

В Україні оновлять підхід до військового виховання.

Міністерство внутрішніх справ, Міністерство освіти і науки, Міністерство оборони та Міністерство у справах ветеранів мають намір випрацювати комплексний підхід до військово-патріотичного виховання.

В Україні розвиватимуть щоденний спорт у школах.

Набула чинності Концепція розвитку щоденного спорту в закладах освіти, метою якої є запровадження новітніх підходів до фізичного виховання, а також створення умов для фізичного розвитку учнів.

Уряд здійснив кілька призначень на освітні посади.

Кабінетом Міністрів здійснено кілька призначень на посади в Міністерстві освіти і науки,  Національному агентстві із забезпечення якості вищої освіти та Державній службі якості освіти.

КМУ підтримав скасування оподаткування наукових грантів.

Урядом підтримані зміни щодо скасування оподаткування іноземних грантів на проведення наукових досліджень і розробок. Очікується, що це сприятиме провадженню наукової діяльності.

Уряд встановив доплату за ведення шкільного сайту.

В Україні встановлена 10% доплата вчителям та іншим працівникам закладів освіти, які відповідають за ведення сайту, діловодства або бухгалтерського обліку. Нарахування відповідних доплат є обов’язковим.

Брак кваліфікованих вчителів зможуть компенсувати IT-фахівці.

Міністерство цифрової трансформації пропонує підвищити якість викладання математики та інформатики у школах шляхом залучення до освітнього процесу IT-спеціалістів.

Молодим вчителям призначатимуть педагога-наставника.

Спеціалісту, якого вперше буде призначено на посаду педагогічного працівника, призначатимуть досвідченого вчителя, який впродовж першого року роботи виконуватиме функції наставника.

У МОЗ закликали повідомляти про порушення у шкільних меню.

З 1 січня в усіх школах розпочали готувати їжу для дітей за новими правилами та рецептами. Батьки, які виявляють порушення у раціоні, можуть повідомляти про це до Держпродспоживслужби.

Хакери атакували сайти МОН та інших установ.

У ніч з 13 на 14 січня на сайт Міністерства освіти і науки була здійснена кібератака, внаслідок чого сайт не працював більше 10 годин. Загалом було атаковано близько 70 сайтів центральних і регіональних органів влади.

2,5% працівників шкіл не щепилися проти COVID-19. В

одночас за інформацією міністра освіти 1,5% від загальної кількості працівників шкіл, мають офіційно підтверджені протипоказання. Наразі відстороненими від роботи залишаються 0,6% працівників шкіл.

В Україні змінено порядок присудження ступеня PhD.

Кабінет Міністрів затвердив новий порядок присудження ступеня доктора філософії, який передбачає перехід до європейської практики захисту освітньо-наукового ступеня PhD.