Головні події освітянського тижня 

Президент підписав закон про реформування санаторних шкіл.

Президент України підписав закон, який відтерміновує реорганізацію або ліквідацію шкіл санаторного типу, ухвалений Верховною Радою 13 квітня 2021 року.

Закон покликаний допомогти органам місцевого самоврядування сформувати мережу освітніх закладів відповідно до потреб громади та забезпечити право кожного на освіту.

Окрім того, документ створює підґрунтя для поступового реформування санаторних шкіл в умовах децентралізації.

Перелік слів з правильним наголосом до ЗНО-2021.

Перелік слів з нормативним наголосом, які треба вивчити для успішного складання зовнішнього незалежного оцінювання з української мови та літератури 2021 року. Зазначений перелік визначений програмою ЗНО з української мови та літератури, затвердженою наказом Міністерства освіти і науки України №696 від 26.06.2018 року.

Директорам шкіл повідомили, де пройдуть ЗНО випускники.

Український центр оцінювання якості освіти повідомив керівників закладів освіти про адреси пунктів зовнішнього незалежного оцінювання, в яких проходитимуть тестування випускники їхніх закладів.

Відповідна інформація розміщена в електронних кабінетах керівників закладів на сайті УЦОЯО.

Також у електронних кабінетах міститься інформація про кількість випускників, які складатимуть тести зовнішнього оцінювання з різних предметів в кожному з пунктів тестування.

Як відомо, зовнішнє незалежне оцінювання розпочнеться 21 травня тестуванням з хімії.

В Україні вивчать якість підручників для НУШ.

В Україні розпочалось опитування щодо якості підручників та навчальних посібників для Нової української школи. Онлайн-опитування проводить Державна служба якості освіти України.

Анонімне анкетування проводиться з метою вивчення думки вчителів та батьків учнів 1–3-х класів закладів загальної середньої освіти щодо рівня задоволеності якістю підручників та навчальних посібників, а також підготовки рекомендацій їх розробникам.

У Держслужбі зазначили, що в процесі реалізації реформи НУШ забезпечення учнів якісними та сучасними підручниками є одним з ключових факторів, які впливають на успішність навчання.

У МОЗ дозволили батькам відвідувати школи.

Батьки школярів після дії заборони, що тривала впродовж цього навчального року, отримали право відвідувати заклади освіти, в яких навчаються їхні діти.

Про це з посиланням на нові норми протиепідемічних заходів у закладах освіти, повідомив освітній омбудсмен Сергій Горбачов.

За його словами, головний санітарний лікар взяв до уваги пропозиції Служби освітнього омбудсмена щодо надання дозволу батькам відвідувати заклади освіти з метою захисту прав здобувачів освіти, педагогічних та інших працівників закладу, а також задля здійснення громадського нагляду.