Головні події освітянського тижня

В Україні затверджений новий санітарний регламент для шкіл. 

Новий санітарний регламент містить вимоги до організації освітнього процесу, організації роботи з технічними засобами, вимоги до приміщень, зокрема, класів, кабінетів інформатики, фізкультурних залів тощо.

Додаткові тести ЗНО можна буде скласти платно.

У Міносвіти готують рішення, згідно з яким учасники ЗНО за умови оплати зможуть пройти тестування з більшої кількості навчальних предметів, ніж встановлено Міністерством освіти. Відповідна норма почне діяти у 2022 році.

Держава прагне забезпечити розвиток мов, – Шкарлет.

За словами очільника МОН, держава прагне створити необхідні умови для утвердження державності української мови та водночас забезпечити вільний розвиток усіх мов корінних народів та національних меншин.

У Мінцифри презентували освітній серіал про штучний інтелект.

У серіалі пояснюється, на як розвиваються технології штучного інтелекту, в яких сферах його можна застосовувати і як можна розвінчати міфи щодо штучного інтелекту. Серіал складається з 4 серій по 10-12 хвилин.

Дослідження якості освіти PISA перенесено. 

Причиною перенесення стало те, що проведенню основного етапу дослідження мав передувати пілотний етап у 2020 році. Однак через карантинні обмеження країни-учасниці дослідження, з-поміж яких є й Україна, не змогли його провести.

За якими правилами відбудеться вступна кампанія.

Найближчим часом набудуть чинності Умови прийому на навчання для здобуття вищої освіти у 2021 році, які визначають умови проведення та особливості конкурсного відбору вступників до закладів освіти.

Уряд перерозподілив субвенцію на зарплати вчителям.

Перерозподіл дасть змогу уникнути заборгованості з виплати зарплати вчителям окремих районів Вінницької, Івано-Франківської, Кіровоградської, Одеської, Хмельницької, Черкаської, Чернівецької та Чернігівської областей.

Уряд планує забезпечити школярів здоровим харчуванням.

У Кабміні відбулась нарада з питань реформування системи шкільного харчування. За словами прем’єр-міністра, держава має об’єднати зусилля, щоб спільно подолати проблеми системи харчування, які наразі існують у школах.

Школи під час локдауну зможуть навчати дітей дистанційно.

В.о. міністра освіти Сергій Шкарлет повідомив, що попри запровадження Кабінетом Міністрів посиленого карантину з 8 до 24 січня, освітній процес може не зупинятись і проводитись дистанційно.

COVID-19: у вчителів не можуть вимагати тест після хвороби.

Вимога щодо надання педпрацівниками негативного результату ПЛР-тесту при виході на роботу після хвороби на COVID-19 є неправомірною у разі відсутності клінічних проявів захворювання протягом 3-х днів.

В Україні запустили сайт Всеукраїнської школи онлайн.

В Україні презентували платформу для дистанційного та змішаного навчання учнів 5-11 класів. Наразі контент сайту розрахований на два тижні навчання відповідно до календарного плану. Оновлення відбуватиметься щотижня.

У МОН кажуть про кризу якості підручників з 2014 року.

У відомстві заявили, що у попередні шість років якість підготовки шкільної навчальної літератури, що друкується державним коштом, була значно знижена через непрофесіоналізм або халатність окремих екс-чиновників.