Головні події освітянського тижня

Школи мають виконувати рекомендації МОЗ.

За словами Максима Степанова, питання епідеміологічної безпеки дітей лежить в компетенції керівників закладів освіти. Рекомендації з організації протиепідемічних заходів мають на меті зробити навчання дітей безпечним.

МОН: залишки субвенції можна витратити на дистанційну освіту.

Залишки коштів освітньої субвенції, що знаходяться на рахунках місцевих бюджетів, у разі потреби можуть бути використані на організацію дистанційного навчання. Станом на 01 липня  залишки субвенції становили 7 млрд 776 млн грн.

МОН розроблений Порядок про позапланові перевірки закладів освіти.

Документ визначає механізм проведення позапланових перевірок закладів дошкільної, загальної середньої, позашкільної, професійної, фахової передвищої, вищої щодо дотримання ними вимог законодавства у сфері освіти.

Міносвіти планує збільшити вагу атестата при вступі.

За словами в.о. міністра освіти і науки Сергія Шкарлета, збільшення ваги атестату при вступі до закладів вищої освіти позитивно вплине на вмотивованість учнів до навчання в середній школі.

МОЗ розгляне доцільність тестування учнів та вчителів.

Головний санітарний лікар Віктор Ляшко повідомив, що МОН можливо перегляне рекомендації щодо організації протиепідемічних заходів у закладах освіти, зокрема у частині необхідності тестування вчителів та учнів.

Вчителям дозволять проводити уроки без маски.

За словами Віктора Ляшка, Міністерство охорони здоров’я змінить норму своїх рекомендацій щодо обов’язкового носіння маски вчителями під час проведення уроку і дозволить спілкуватись з учнями під час уроку без масок.

Маємо гарні приклади, як школи отримують засоби дезінфекції, – Мандзій.

Заступник міністра освіти вкотре наголосила, що обов’язок щодо забезпечення шкіл засобами дезінфекції та індивідуального захисту покладений на засновників закладів освіти.

Медогляд школярів перед 1 вересня необов’язковий.

Міністерство охорони здоров’я у сьогоднішніх умовах рекомендує проводити щорічні медичні огляди школярів ближче до дня народження дитини і не приурочувати їх до початку навчального року.

Телеуроки будуть продовжені, – в.о. міністра освіти.

Сергій Шкарлет повідомив, що проведення телеуроків в рамках проекту «Всеукраїнська школа онлайн» у новому навчальному році буде продовжено. Зараз триває робота над тим, щоб охопити проектом набагато більшу аудиторію школярів.

Директорів шкіл закликали впровадити двозмінне навчання.

Голова Державної служби якості освіти Руслан Гурак наголошує, що запровадження навчання у дві зміни надасть можливість школам вирішити багато питань, що пов’язані з організацією освітнього процесу в умовах пандемії.

У школах впровадять концепцію безпечного середовища.

Міністерство освіти рекомендує школам протидіяти будь-яким конфліктам (булінгу) серед учасників освітнього процесу шляхом впровадження Концепції «Безпечна і дружня до дитини школа».

МОН має надати рекомендації щодо поділу учнів на групи, – Гриневич.

Екс-міністр освіти наголошує, що нормативно-правова база не містить норм щодо поділу учнів на групи в умовах карантину, через що МОН вже до 1 вересня повинно вирішити це питання і надати школам відповідні рекомендації.

В Україні з’явиться 7 тисяч нових місць у школах.

У Міністерстві розвитку громад та територій повідомили, що до 01 вересня в Україні з’явиться 7 тисяч нових місць у школах, а 27 тисяч школярів матимуть можливість навчатися у покращених умовах.

Перший урок у школах можуть присвятити коронавірусу.

Прем’єр-міністр після зустрічі з представниками Всеукраїнської ради церков, що була присвячена питанням просвітницької роботи із запобігання поширенню епідемії, заявив, що перші уроки у школах варто присвятити проблемі COVID-19.

Скорочення малих шкіл не завжди доцільне, – Зеленський.

Президент України висловив переконання в тому, що скорочення малокомплектних шкіл не завжди доцільне, і наголосив, що Кабінет Міністрів має запропонувати можливі шляхи вирішення цього питання.