Освітянські новини

Онлайн-курс для вчителів з дистанційного навчання. Міністерство цифрової трансформації презентувало освітній серіал «Карантин: онлайн-сервіси для вчителів». Під час курсу учителі дізнаються про алгоритми та комунікацію з учнями на період дистанційного навчання.

Цьогорічне ЗНО обов’язково відбудеться, – заступник міністра. Міністерство освіти і науки та Український центр оцінювання якості освіти відпрацьовують кілька сценаріїв проведення ЗНО та вступних іспитів у магістратуру за різних варіантів розгортання подій.

Тривалість навчального року може бути продовжена. У Міністерстві освіти допускають можливість фактичного продовження навчального року в Україні. Рішення буде ухвалюватись з огляду на епідеміологічну ситуацію та термін дії карантину.

В Україні новий т.в.о. міністра освіти і науки. Кабінет Міністрів призначив тимчасово виконуючим обов‘язків міністра освіти і науки Любомиру Мандзій. До цього часу Мандзій впродовж шести місяців працювала у МОН на посаді заступника міністра.

Карантин в Україні продовжено до 24 квітня. Уряд ухвалив рішення продовжити карантинні заходи до 24 квітня і розширити надзвичайну ситуацію на всю територію України. Усі заклади освіти незалежно від сфери управління мають продовжити карантинні заходи.

ДПА для учнів 4-х і 9-х класів скасовано. Державна підсумкова атестація учнів 4-х та 9-х класів буде скасована. За словами в.о. міністра освіти Любомири Мандзій, відповідний наказ вже готується найближчим часом буде оприлюднений Міністерством освіти і науки.

МОН оприлюднило два сценарії завершення навчального року. У зв’язку з карантином Міносвіти розробило два сценарії завершення навчального року, кожен з яких передбачає різні терміни і підходи до завершення навчання, проведення ЗНО і вступної кампанії.

Учням і вчителям нададуть час для реєстрації на ЗНО. Учні та вчителі, які не встигли виконати усі необхідні процедури для реєстрації на ЗНО, матимуть таку можливість. Рішення базуватиметься на тому, що карантин був оголошений 12 березня, а реєстрація на ЗНО тривала до 24 березня.

Вступна кампанія у липні не розпочнеться. Вступна кампанія до закладів вищої освіти в 2020 році не розпочнеться у липні, як було заплановано раніше. Строки проведення вступної кампанії будуть зміщені і залежатимуть від термінів карантинних заходів і проведення ЗНО.

Атестаційні комісії працюватимуть дистанційно. У Міністерстві освіти підписаний наказ, що передбачає можливість проведення дистанційних засідань атестаційних комісій. Присутність педагогічних працівників під час засідання не передбачена.

Профспілка закликає не скорочувати видатки на освіту. Профспілка працівників освіти і науки звернулась до органів державної влади з проханням не скасовувати фінансування низки бюджетних програм у сфері освіти і науки в умовах боротьби з поширенням вірусу COVID-19.